2024. május 14. - Bonifác

Pénzzel fűthet egy alapítvány

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idén is jótékony célra ajánlotta fel bankjegybrikettjeit, amelyek a jegybankban a forgalomban elhasználódott bankjegyek megsemmisítésekor keletkeznek; ezeket a "pénztéglákat" nyerte meg pályázat útján a Miskolci Autista Alapítvány és még két másik pályázó.
2009. október 8. csütörtök 13:27 - HírExtra
A bankjegybriketteket pénteken kapta meg a miskolci szervezet. Az alapítvány 1996 óta működteti autistaházát, amely a legrosszabb állapotú embereket is képes befogadni, és ahol szakszerű ellátást biztosítanak.

A Magyar Nemzeti Bank sajtóosztályának közlése szerint a Miskolci Autista Alapítvány idén 17 pályázó közül nyerte el a különleges fűtőanyagot, emellett még két intézmény került ki győztesen: a csurgói kistérségben működő Megoldás Alapítvány és a gyulai Segítő Kezek Idősek Otthona. Ezen szerveztek fűthetnek ebben az évben a megsemmisített papírpénzekkel.

A sajtóosztály emlékeztetett arra, hogy az MNB az idén is jótékony célra ajánlotta fel a forgalomban elhasználódott bankjegyek megsemmisítésekor keletkezett briketteket. Mivel ezek a "pénztéglák" igen magas fűtőértékkel rendelkeznek, nagy segítséget jelenthetnek az érintett szervezeteknek. A pályázatok elbírálása után a jegybank pénteken szállította először a pénz-briketteket Miskolcra.

A sajtóosztály arról is beszámolt, hogy a jegybank évente 80-120 tonna elhasználódott, megrongálódott bankjegyet von ki a forgalomból, és semmisít meg. Az eljárás során tömör, téglaalakú brikettek készülnek. Ezek a barnaszénhez hasonló fűtőértékkel rendelkeznek, ezért megfelelő feltételek esetén vegyes tüzelésű kazánnal elégethetők. A pályázat célja az volt, hogy lehetőséget adjon a jótékonysági, nonprofit szervezeteknek fűtési költségeik jelentős csökkentésére, hiszen a bankjegybrikettek akár egy egész fűtési idényre kiválthatják az igen költséges fa vagy szén fűtőanyagot.

A Magyar Nemzeti Bank a közhasznú illetve kiemelkedően közhasznú szervezetek számára írta ki idén is pályázatát, ezen bankjegy-brikettek térítésmentes, fűtési célú hasznosítására. A pályázatra augusztus 14-ig lehetett jelentkezni. Az MNB egyébként tavaly hirdette meg először ezt az akciót.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását