2024. május 4. - Mónika, Flórián

Polanski-ügy, részletesen

A svájci igazságügyi minisztérium bejelentette: elutasította Roman Polanski lengyel származású filmrendező kérelmét, hogy helyezzék szabadlábra, amíg a kiadatásáról döntenek.
2009. október 6. kedd 20:38 - HírExtra
Folco Galli, a tárca szóvivője elmondta: a svájci kormány szerint nagy a kockázata annak, hogy Polanski szabadlábra helyezése esetén megszökik. Roman Polanski jelenleg egy svájci börtönben várja a döntést esetleges kiadatásáról az Egyesült Államokba, egy több mint harminc évvel ezelőtti szexuális bűncselekmény miatt.

A zongorista Oscar-díjas rendezőjét szeptember 26-án vették őrizetbe Zürichben, ahová egy filmfesztiválra érkezett. Az Egyesült Államok 1977 óta akarja felelősségre vonni Polanskit, aki az ellene felhozott vádak szerint alkohollal és kábítószerrel kínált, majd szexuális kapcsolatot létesített egy akkor 13 éves kislánnyal. Az ítélethirdetés előtt azonban Franciaországba szökött, és azóta sem tette be a lábát az Egyesült Államokba. A svájci hatóságok szeptemberben egy 2005-ben kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján fogták el.

Az utóbbi három évtized során Franciaországban dolgozó és családot alapító rendező az utazásai során mindig is gondosan kerülte az olyan országokat, amelyeknek kiadatási egyezményük van Amerikával. Bár Svájc is aláírt egy ilyen egyezményt, a rendező mégis szívesen időzött az észak-svájci Gstaadban lévő házában. A svájci igazságügyi minisztérium szóvivőjének, Giudo Balmernek az elmondása szerint végül egy "precíz tájékoztatásnak" köszönhetően tudták meg, hogy Polanski "mikor és hova fog érkezni, s ez tette lehetővé a letartóztatását".

Peter Cosandey, nemzetközi bűnüldözésben jártas egykori zürichi ügyész már korábban úgy vélte, "vajmi kevés esély van arra, hogy Polanskit kiengedjék a börtönből", hiszen más ország állampolgára és nagy a kockázata a szökésének. A svájci törvények értelmében az Egyesült Államoknak 60 napja van arra, hogy Polanski kiadatását kérje, bár Galli szerint valószínűleg nem lesz szükség ennyi időre a dokumentumok benyújtásához. Az ügyet jelenleg a svájci Szövetségi Bűnügyi Bíróság tárgyalja, de eljuthat akár az ország legmagasabb jogi szervéhez, a Szövetségi Bírósághoz is, ez idő alatt pedig Polanski a svájci börtönök "vendégszeretetét" lesz kénytelen élvezni.

A számos politikus és tekintélyes amerikai híresség támogatását élvező Polanski egyébként még 1993-ban kötött egy 500 ezer dollárról (90,5 millió forint) szóló megállapodást egykori "áldozatával" Samantha Geimerrel, aki már rég megbocsátott a rendezőnek és maga is a szabadon engedéséért harcolók táborát szélesíti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását