2024. május 2. - Zsigmond

Adatbázis kellene a Romaversitasnak

A felsőoktatásban működő esélyegyenlőségi programoknak nincs olyan adatbázisa, amely lehetővé tenné a monitorozást és a hatékonyság vizsgálatát a Romaversitas Alapítvány szerint.
2009. október 5. hétfő 18:17 - HírExtra
Ezért a költségvetési pénzekből működő programok esetében az adatbázis vezetését és folyamatos frissítését kötelezővé kellene tenni - olvasható a Romaversitas Alapítvány által, a témában végzet kutatás összefoglaló tanulmányában, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-hez.

Ki kellene dolgozni egy nyilvántartási koncepciót, és meg kellene határozni, hogy az adatvédelmi előírások betartása mellett milyen adatokat célszerű nyilvántartani a különböző programok résztvevőinek társadalmi és családi hátteréről, iskolai pályafutásáról, tanulmányi teljesítményéről, valamint a programban való részvételéről - írták a felsőoktatáshoz kapcsolódó esélyegyenlőségi programok vizsgálatáról szóló tanulmány összegzésében.

Mint olvasható, érdemes volna pályázat kiírásával, és a finanszírozás lehetőségének a megteremtésével a civil szervezeteket arra ösztönözni, hogy ezeket az adatbázisokat létrehozzák és folyamatosan vezessék, mert ebben az esetben a monitorozás, a hatékonyság vizsgálata nem igényelne költséges kutatásokat, és naprakész adatok alapján lehetne elemezni a programok működését.

A tanulmány szerint azokban az esélyegyenlőségi programokban, amelyek túlságosan tágan határozzák meg a célcsoportot "óhatatlanul alulreprezentáltak lesznek a leghátrányosabb helyzetű társadalmi csoportokhoz tartozók", a halmozottan hátrányos helyzetűek, a mélyszegénységben élő romák, és az állami gondozottak legrosszabb helyzetű csoportja.

A célcsoport túlságosan tág meghatározásának a következménye lehet az is, hogy egyes programok diszfunkcionálisan működnek, mert a kedvezményezettek egy részének olyan szolgáltatásokat nyújtanak, amelyekre azoknak egyáltalán nincs szükségük - tették hozzá.

Megállapították, hogy a személytelenül működő, kizárólag anyagi támogatást nyújtó ösztöndíjas programok "célzottsága nem megfelelő", a bekerülés kritériumai nem egyértelműek és világosak.

"A romák társadalmi megítélése és diszkriminálása olyan mértékben rombolja önbecsülésüket, olyan súlyos önértékelési zavarokat és pszichés állapot eredményez, amelyet csak a személyes kapcsolatot és törődést is biztosító, ugyanakkor egyértelmű, és következetesen érvényesített minőségi követelményeket támasztó programokkal lehet érdemben kompenzálni" - áll az összegzésben.

A tanulmány szerint az oktatás különböző szintjein működő esélyegyenlőségi programok nem épülnek szervesen egymásra, és a horizontális programok között sincs semmiféle tudatos együttműködés, összehangolási törekvés, így az ebben rejlő lehetőségek is "jórészt kiaknázatlanok maradnak". A költségvetési pénzekből működő programok összehangolását intézményesíteni kell, és törekedni kell arra is, hogy a civil szervezeti programokkal is kialakuljon az együttműködés - írták.

A kutatás lefolytatására a HÖOK a Hallgatókért Alapítvány kérte fel a Romaversitast - köz
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását