2024. május 8. - Mihály

Újra támadásba lendül a Budapest Fantom

Október 10-én egy családi nap keretén belül újra indul a várostisztítási mozgalom, hogy újjá és tisztává varázsolja a Moszkva teret sztárok közreműködésével. Horváth Lászlóval beszéltünk a rendezvényről.
2009. október 3. szombat 08:14 - Zelenij Linda
Október 10-én, szombaton, a tavaszi sikereken felbuzdulva, a Budapest Fantom ismét megtisztítja a várost, sztárok és városlakók közreműködésével valamint érdekes programokkal megspékelve a Nagy Várostakarítás Napon. Elvégre mindannyiunk érdeke egy tisztább, szebb, élhetőbb város.

Statisztika
Magyarországon a háztartások 2007-ben 456 kg szemetet generáltak egy főre visszaosztva. Ez az Európai Unióban a középmezőnyben van. A legtöbbet Dánia generálja 801 kilogrammot, a legkevesebbet Csehország - 294 kilogramm.

Az újrafelhasználásra 13 százaléka megy a szemétnek, komposztálásra szinte semmi (1 százalék), elégetésre 9 százalék, a maradék 77 százalékot egyszerűen tároljuk.
Ez kb. az Európai Unió a középmezőnyét jelenti, de nagyon messze van egyes országoktól, pl. Németország 46 százalékot használ fel újra, 18 százalékot komposztál, a maradékot elégeti, és mindössze csak 1 százalékot tárol.
Emellett újra indul a kerületek közötti verseny is, ahol a győztes kerület magával viheti a tavasszal útjára indított városkupát. A FKF Zrt. az elszállításon kívül vállalja, hogy erre a napra előzetesen igényelt mennyiségben logóval ellátott hulladékgyűjtő-zsákokat és kesztyűket is biztosít a munkához.

A mozgalommal kapcsolatban megkerestük Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. helyettes szóvivőjét, Horváth Lászlót.

- Mikor indult a Budapest Fantom és milyen indíttatásból?


- A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. messzemenőkig törekszik az általa nyújtott szolgáltatások magas színvonalának biztosítására és kiemelten kezeli a környezetvédelem kérdéseit. Hisszük, hogy céljaink eléréséhez, a tisztább, egészségesebb környezet megteremtéséhez és fenntartásához alapvető követelmény a környezettudatos magatartás kialakítása és fejlesztése a társadalom legszélesebb köreiben.

- Mindezek érdekében tavasszal nagyszabású kommunikációs kampányba kezdtünk, melynek végső célja a köztisztaság és a városkép javítása az emberek felvilágosításán, motiválásán keresztül. Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a város mindenkié, így a köztisztaság felelőssége is kollektív.

- Kampányunk "főhőse", a Budapest Fantom mindenkit figyel, mögöttünk áll, hogy az eldobott, elhagyott szeméttől, falfirkáktól megszabadítsa a fővárost. Ahhoz, hogy Budapest szerethető, tiszta és igényes világváros lehessen, mindenkinek csatlakoznia kell a Fantomhoz, mivel csakis együtt érhetjük el közös céljainkat.

Az esemény központi helyszíne a Millenáris park, ahol az alábbi programok lesznek
Időpont: 2009. október 10. szombat, 10:00-16:00
Helyszín: Millenáris, 1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.

10.00 Kapunyitás

10.30 Tam-Tam Parádé

11.00 Megnyitó, Gyermekrajzpályázat eredményhirdetés

11.45 Takarító csapat sorsolás

12.20 Takarítás a Moszkva téren

12.20 Öko-Pannon Mesejáték

13.45 Bográcsos ebéd Bereznay Tamással

14.30 Gáspár Laci koncert

15.00 Tam-Tam Parádé

15.30 Eredményhirdetés - Rendezvény zárása
2009. április 25 rendeztük első Nagy Várostakarítás programunkat. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 19 kerület önkormányzatával, Fehér Mariannal, Jakupcsek Gabriellával, Jaksity Katával, Sárosdy Eszterrel, Frei Tamással, Hagyó Miklóssal és Budapest lakosságával együtt tett azért, hogy fővárosunk tisztább legyen.

A Budapest Fantom március közepe óta fel-feltűnik Budapest utcáin, hogy elszórt hulladékokat összegyűjtse, falfirkáktól mentesítsen középületeket, valamint szelektív hulladékgyűjtő szigetek mellé illegálisan lerakott szemetet takarítson. Az FKF Zrt. kampánya a kollektív felelősségvállalásra, a józan ész fontosságára és a lakosság hulladékkezelési kultúrájának hiányosságaira hivatott felhívni a budapestiek figyelmét.

Milyen sztárok csatlakoztak az eseményhez?

Újabb követői is akadnak, akik a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-t segítik: a BKV, a Főkert, a Fővárosi Vízművek, a Spar, a National Geographic magazin újságírói és olyan közéleti személyiségek, mint Dombovári Vanda és Ördög Nóra műsorvezetők, Jaksity Kata, Szabó Patrícia színésznők, Bereznay Tamás mesterszakács, Németh Lajos időjós, vagy a megasztáros Gáspár Laci.

Ismert emberek és a környezetükre igényes cégek álltak a Budapest Fantom mögé, hogy az Őszi Nagy Várostakarításon, október 10-én példát mutassanak és a Moszkva teret rendbe hozzák. A Fantom - mint azt tavasszal már elkezdte - ezúttal is graffitiket fog eltávolítani, szelektív szigetek környékét teszi majd rendbe, illetve saját eszközeivel küzd az utcai szemetelés ellen.

Most mindenki újra felsorakozhat a Fantom mögött, aki felhívást intéz Budapest lakosaihoz: Te hogyan segíted a munkámat? Címmel fényképeket vár a bpfantom@gmail.com e-mail címre. A beérkezett fényképeket feltölti a blogjára, majd ajándékkal honorálja az igyekezetet.

Az októberi rendezvényen milyen programok lesznek?

Őszi felhívásunkhoz 18 kerület önkormányzata csatlakozott, akik a saját területükön takarítanak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását