Újra támadásba lendül a Budapest Fantom

Október 10-én egy családi nap keretén belül újra indul a várostisztítási mozgalom, hogy újjá és tisztává varázsolja a Moszkva teret sztárok közreműködésével. Horváth Lászlóval beszéltünk a rendezvényről.

Október 10-én, szombaton, a tavaszi sikereken felbuzdulva, a Budapest Fantom ismét megtisztítja a várost, sztárok és városlakók közreműködésével valamint érdekes programokkal megspékelve a Nagy Várostakarítás Napon. Elvégre mindannyiunk érdeke egy tisztább, szebb, élhetőbb város.

Statisztika
Magyarországon a háztartások 2007-ben 456 kg szemetet generáltak egy főre visszaosztva. Ez az Európai Unióban a középmezőnyben van. A legtöbbet Dánia generálja 801 kilogrammot, a legkevesebbet Csehország - 294 kilogramm.

Az újrafelhasználásra 13 százaléka megy a szemétnek, komposztálásra szinte semmi (1 százalék), elégetésre 9 százalék, a maradék 77 százalékot egyszerűen tároljuk.
Ez kb. az Európai Unió a középmezőnyét jelenti, de nagyon messze van egyes országoktól, pl. Németország 46 százalékot használ fel újra, 18 százalékot komposztál, a maradékot elégeti, és mindössze csak 1 százalékot tárol.
Emellett újra indul a kerületek közötti verseny is, ahol a győztes kerület magával viheti a tavasszal útjára indított városkupát. A FKF Zrt. az elszállításon kívül vállalja, hogy erre a napra előzetesen igényelt mennyiségben logóval ellátott hulladékgyűjtő-zsákokat és kesztyűket is biztosít a munkához.

A mozgalommal kapcsolatban megkerestük Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. helyettes szóvivőjét, Horváth Lászlót.

- Mikor indult a Budapest Fantom és milyen indíttatásból?


- A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. messzemenőkig törekszik az általa nyújtott szolgáltatások magas színvonalának biztosítására és kiemelten kezeli a környezetvédelem kérdéseit. Hisszük, hogy céljaink eléréséhez, a tisztább, egészségesebb környezet megteremtéséhez és fenntartásához alapvető követelmény a környezettudatos magatartás kialakítása és fejlesztése a társadalom legszélesebb köreiben.

- Mindezek érdekében tavasszal nagyszabású kommunikációs kampányba kezdtünk, melynek végső célja a köztisztaság és a városkép javítása az emberek felvilágosításán, motiválásán keresztül. Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a város mindenkié, így a köztisztaság felelőssége is kollektív.

- Kampányunk "főhőse", a Budapest Fantom mindenkit figyel, mögöttünk áll, hogy az eldobott, elhagyott szeméttől, falfirkáktól megszabadítsa a fővárost. Ahhoz, hogy Budapest szerethető, tiszta és igényes világváros lehessen, mindenkinek csatlakoznia kell a Fantomhoz, mivel csakis együtt érhetjük el közös céljainkat.

Az esemény központi helyszíne a Millenáris park, ahol az alábbi programok lesznek
Időpont: 2009. október 10. szombat, 10:00-16:00
Helyszín: Millenáris, 1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.

10.00 Kapunyitás

10.30 Tam-Tam Parádé

11.00 Megnyitó, Gyermekrajzpályázat eredményhirdetés

11.45 Takarító csapat sorsolás

12.20 Takarítás a Moszkva téren

12.20 Öko-Pannon Mesejáték

13.45 Bográcsos ebéd Bereznay Tamással

14.30 Gáspár Laci koncert

15.00 Tam-Tam Parádé

15.30 Eredményhirdetés - Rendezvény zárása
2009. április 25 rendeztük első Nagy Várostakarítás programunkat. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 19 kerület önkormányzatával, Fehér Mariannal, Jakupcsek Gabriellával, Jaksity Katával, Sárosdy Eszterrel, Frei Tamással, Hagyó Miklóssal és Budapest lakosságával együtt tett azért, hogy fővárosunk tisztább legyen.

A Budapest Fantom március közepe óta fel-feltűnik Budapest utcáin, hogy elszórt hulladékokat összegyűjtse, falfirkáktól mentesítsen középületeket, valamint szelektív hulladékgyűjtő szigetek mellé illegálisan lerakott szemetet takarítson. Az FKF Zrt. kampánya a kollektív felelősségvállalásra, a józan ész fontosságára és a lakosság hulladékkezelési kultúrájának hiányosságaira hivatott felhívni a budapestiek figyelmét.

Milyen sztárok csatlakoztak az eseményhez?

Újabb követői is akadnak, akik a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-t segítik: a BKV, a Főkert, a Fővárosi Vízművek, a Spar, a National Geographic magazin újságírói és olyan közéleti személyiségek, mint Dombovári Vanda és Ördög Nóra műsorvezetők, Jaksity Kata, Szabó Patrícia színésznők, Bereznay Tamás mesterszakács, Németh Lajos időjós, vagy a megasztáros Gáspár Laci.

Ismert emberek és a környezetükre igényes cégek álltak a Budapest Fantom mögé, hogy az Őszi Nagy Várostakarításon, október 10-én példát mutassanak és a Moszkva teret rendbe hozzák. A Fantom - mint azt tavasszal már elkezdte - ezúttal is graffitiket fog eltávolítani, szelektív szigetek környékét teszi majd rendbe, illetve saját eszközeivel küzd az utcai szemetelés ellen.

Most mindenki újra felsorakozhat a Fantom mögött, aki felhívást intéz Budapest lakosaihoz: Te hogyan segíted a munkámat? Címmel fényképeket vár a bpfantom@gmail.com e-mail címre. A beérkezett fényképeket feltölti a blogjára, majd ajándékkal honorálja az igyekezetet.

Az októberi rendezvényen milyen programok lesznek?

Őszi felhívásunkhoz 18 kerület önkormányzata csatlakozott, akik a saját területükön takarítanak.