2024. május 4. - Mónika, Flórián

Harmadik lemezét mutatta be Harcsa Veronika

Japánban is megjelent harmadik albumát mutatta be Jokohamában, a távol-keleti országban jelenleg zajló Magyar Kulturális Fókusz programsorozatához kapcsolódva Harcsa Veronika szombaton.
2009. szeptember 20. vasárnap 20:32 - HírExtra
A Japánban már visszatérő vendégnek számító fiatal dzsesszénekesnő az MTI-nek elmondta, hogy a Harcsa Veronika Jazz Quartet Red Baggage című lemeze áprilisban jelent meg Japánban. Főként ennek az albumnak az anyagát hallhatta a jokohamai Blue Motion bár közönsége a zenekar szombati kettős koncertjén, amelyeket szeptember 24-én tokiói fellépés követ majd. A kvartett nemcsak legújabb lemezéről, hanem előző két albumáról, a Japánban szintén kiadott Speak Low-ról és a You Don't Know It's You címűről is játszik számokat.

Harcsa Veronika elmondta, hogy nem sokkal megjelenése után vokális dzsessz kategóriában mindkét előző album vezette a legnagyobb japán lemezbolthálózat, a Tower Records eladási listáit, és - mint kiadója jelezte - a Red Baggage is jól fogy. "Mindhárom lemez picit más-más világ, ezért nagyon örülök a sikernek" - jegyezte meg az énekesnő.

"A Red Baggage-nek már a címe is az utazásaimhoz kapcsolódik. Keszthelyen ültem tavaly nyáron egy hotelszobában, és mikor ránéztem a piros bőröndömre, amivel mindenhová menni szoktam, elkezdtek tódulni az emlékek: milyen sok városban, repülőtéren húztam magam mögött. Ezek az utazások nemcsak fizikai, hanem lelki nyomot is hagynak bennem, mert nagyon sok kultúrával van így módom találkozni. Erről írtam egy dalt, amely az album címadó száma lett" - emlékezett a lemez ötletének születésére.

Harcsa Veronika és zenésztársai nem első alkalommal járnak Japánban, előző albumukat 2008 májusban mutatták itt be. A megérkezés akkor "kultúrsokk" volt, hiszen ez volt messze a legtávolabbi hely, ahová eljutottak koncertezni - idézte fel az énekesnő, hozzátéve: japán látogatásaik során helyi zenészekkel is találkozni szoktak.

"Tegnap este is lementünk a Soil and pimp zenészeivel egy jam sessionre egy kis klubba. Tavaly előfordult olyan is, hogy egy japán zenekar megtanulta két számomat, és ezt előadtam velük egy koncertjükön. Egyszerre jó és szürreális, hogy Magyarországon, Olaszországon és Németországon kívül éppen Japán az a vidék, ahonnan leginkább zenésztársakat találok, akikkel eszmét tudunk cserélni" - fűzte hozzá a Magyar Kulturális Fókusz programjában a dzsessz műfaját egyedül képviselő Harcsa Veronika.

Az énekesnő elmondása szerint a japánok nagyon nyitottak a dzsesszre, ezen belül a magyarországira is, így több magyar előadó - többek között Szőke Nikoletta vagy Kaltenecker Zsolt - is szép sikereket ért el a távol-keleti országban.

"Korábban egyáltalán nem gondoltam volna, hogy egyszer majd éppen Japánban lesznek sikereim, ehhez képest ők találtak meg, ők írtak, hogy szeretnének velem találkozni, először egy terjesztő, aztán maga a kiadó. Tehát nemcsak nyitottak, de aktívan tesznek is érte, hogy felvegyék a kapcsolatot európai dzsesszzenészekkel. Azóta sem derült ki, hogyan találtak rám, talán a honlapomra feltett számaimat hallgatták meg" - emlékezett az énekesnő.

Harcsa Veronikát a magyar közönség legközelebb október 20-án, Budapesten, a Művészetek Palotájában hallhatja egy különleges filmkoncerten: "Márkos Albert zeneszerzővel együtt készítettünk zenét Mátyássy Áron Utolsó idők című filmjéhez, amely az idei filmszemlén - amellett, hogy fődíjat nyert -, megkapta a legjobb filmzenéért járó elismerést is. Ezt a munkát bővítettük ki az október végi fellépés kedvéért teljes koncertanyaggá, melyhez az alkotók gyakorlatilag újravágták a filmet, és egy egész estét betöltő vetítést csináltak belőle a koncertre".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását