2024. május 9. - Gergely

Késhet a guantanamoi fogolytábor bezárása

A washingtoni Fehér Ház munkatársai pénteken először ismerték el, hogy késhet a guantánamói fogolytábor bezárása, amelyre Barack Obama elnök januári határidőt szabott.
2009. szeptember 26. szombat 14:16 - HírExtra
Obama még január 22-én rendelte el a guantánamói katonai börtön egy éven belüli bezárását és a terrorizmussal gyanúsítottak kegyetlen módszerekkel történő kihallgatásának beszüntetését. A kubai területen működő amerikai támaszponton lévő fogolytábor bezárása Obama egyik választási ígérete volt. A telepen éveken át vádemelés nélkül tartottak és tartanak ma is fogva terroristagyanús embereket. A kormányzat magas rangú hivatalnokai az AP amerikai hírügynökségnek név nélkül nyilatkozva megerősítették, hogy Obama változatlanul elkötelezett a fogolytábor bezárása mellett.

Ugyanakkor a még Guantánamón lévő közel 225 fogoly ügyének egyenként való felülvizsgálata lassú folyamat, s nehéz kérdés annak megoldása is, hogy hova kerülnek a szabadulók majd a bezárást követően. Mindez azt jelenti, hogy az amerikai elnök által megszabott határidő csúszhat.

A kubai fogolytábort még George W. Bush volt amerikai elnök hozta létre a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően az elfogott feltételezett al-Kaida-tagok, tálib lázadók és afganisztáni zsoldosok számára, s a bázis fenntartását azóta szerte a világon éles bírálatok érték.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását