2024. április 23. - Béla

Kik fogják vezetni az LMP-t?

Elkezdődött a Lehet Más a Politika országos kongresszusa, amelyen többek közt a párt alapszabálya is módosul, és az is kiderülhet, hogy ki áll az LMP élére. A HírExtra a helyszínről, percről percre tudósít.
2009. szeptember 20. vasárnap 12:59 - Pasztor Balázs
Előzetes információk

Az immáron közel 60 százalékos ismertséggel futó párt megtartotta soron következő, két napos, országos kongresszusát a Művészetek Palotájában. Az első nap szombaton, vagyis tegnap volt esedékes, de azt csütörtökön hirtelen zárttá nyilvánították - igaz ezt gyakorlatban csak aznap valósították meg - így a HírExtra sem tudott rajta jelen lenni.

Belső információk szerint akkor sem történtek nagy dolgok, csupán egy párt ténylegesen belső információit összegezték (mely körzetek hogy állnak, beszámoló az anyagiakról stb.) valamint vita folyt a választási kommunikációról. Igaz ekkor módosították az alapszabályt is, hogy az stimmeljen a mai választmányi tagok megválasztásra, de ez is hamarosan olvasható lesz a párt weblapján - így alig pár napig marad csak „titok”.

Apu kezdődik!


Az eredeti tíz óra helyett jó félórával késöbb érdemben el is kezdődött a kongresszusi ülés. Előtte baráti hangulatú diskurzussal és kávézással töltötték az időt, a fiatalok aránya az elvártak szerint elérte az 50 százalékot. Az első pontokban az előző napi bakikat korrigálták, illetve az ott leszögezett módosításokat csiszolgatták.

Az egyhangú megszavazások után első vita a választmányi tagok mandátumának hosszáról szólt. Az egyik indítvány szerint a mandátum 14 hónapig tartana, a másik szerint 9 hónapig, május 31-ig - vagyis az országgyűlési választások végéig (az eredeti szöveg szerint 6-18 hónapig töltik be tisztségüket). Egy harmadik javaslat kompromisszumos megoldást nyújt: 10 hónapig, pontosabban június 31-ig adna bizalmat a választmánynak, ami a választások után egy hónappal fog lejárni - így idő is lenne értékelni a választási eredményeket. Ennek hatására Shiffer András vissza is vonja saját, 9 hónapos javaslatát, és ezt a kongresszus nagy többséggel meg is szavazza.

Választmányi jelöltek


11-kor kezdődik a jelöltek 5 perces bemutatkozása - két ember mondhat egy fő mellett kortesbeszédet. Kisebb vita kezdődött arról, hogy lehessen-e kérdezni a jelöltektől - amit egyébként egy internetes felületen már meg lehetett tenni - de ezt végül elutasították.

Jelöltek:

Bari Judit (36) Bemutatkozása szerint közel áll a tinédzserekhez -16 éves fia révén is - munkáját tekintve közösségfejlesztő, humánetológus. Tagja a Nemzetközi Roma hálózatnak, itthon és külföldön szervezett különböző képzéseket, elsősorban nőknek. Élettörténetét úttörői múltjával kezdi, és megemlíti, hogy élete egyik meghatározó része volt az, hogy egy 3000-es cigány településen nevelkedett. Véleménye szerint ismeri a cigányság retorikáját, és tudja, hogy a jelenlegi rendszer miért nem tud rajtuk segíteni: mert őket nem kérdezik meg a döntésekről, és a döntéseket nem abban a szellemben hozzák meg, ami a sajátjuk - így nem képesek azoknak a lehetőségeivel élni.

Borbély Tamás (25) vidékről tizenévesen ment Győrbe, ahol tanítóképzőn, majd szociális munkás-szakon tanult, jelenleg a Menhely Alapítványnál dolgozik. Véleménye szerint nem az a lényeg, hogy az LMP bejusson a Parlamentbe, hanem hogy a párt szellemisége megmaradjon.

Csiba Katalin (26) biológus, fő szakterülete a fajok közti kommunikáció, az evolúciós pszichológia és a humán kommunikáció. Szerinte túl nagy baj az, hogy a párt elfilozofálja a dolgokat - ő azt szeretné, ha végre tennének is valamit. Kiemeli a vidék fontosságát, és saját természetvédő múltját, amit a választmányba is átvinne. „Egy Földünk van!” - zárja a beszédét.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását