2024. május 10. - Ármin, Pálma

A CIA odaszólt Obamának

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) hét volt igazgatója arra kérte pénteken Barack Obama amerikai elnököt, hogy állítsa le az állítólagos kihallgatási visszaélések ügyében folyó vizsgálatokat.
2009. szeptember 19. szombat 06:58 - HírExtra
Eric Holder igazságügy-miniszter augusztusban jelentette be, hogy független ügyészt nevez ki a CIA munkatársai által elkövetett, feltételezett visszaélések feltárására. A CIA hét volt vezetője, akik demokrata párti és republikánus kormányok alatt is szolgáltak, közülük hárman George W. Bush elnöksége alatt, levélben fordultak Obamához. Arra kértek, hogy vonja vissza Holder utasítását, és mondjon le a vizsgálatokról.

A Bush-kormányzat idején a terroristagyanús foglyokkal szemben alkalmazott, sokat bírált vallatási módszerek kivizsgálását John Durham ügyész vezeti, és ki kell derítenie, hogy törvényt sértettek-e a CIA tisztjei és szerződéses alkalmazottai, amikor durva módszerekkel próbálták szóra bírni az őrizeteseket.

Barack Obama elnökválasztási kampányának egyik lényeges eleme volt az elhatárolódás elődje terrorellenes politikájától, a jogvédő szervezetek által kínzásnak minősített vallatási módszerektől, egyebek között a vízbefojtást imitáló technikától. Obama a közelmúltban azonban többször kijelentette: nem különösebben törekszik arra, hogy eljárást indítsanak a Bush-kormány tisztviselői ellen a jogsértő kihallgatások miatt. Szóvivője, Bill Burton úgy fogalmazott: Obama inkább előre, semmint hátra kíván tekinteni.

Elemzők szerint kedvezőtlen hatással lehet Obama kétpárti támogatást igénylő reformtörekvéseire - most az egészségügy és a klímavédelem terén -, ha bűnvádi eljárások kezdődnének, mert azt a republikánusok élesen ellenzik. Dick Cheney volt amerikai alelnök kijelentette, hogy Obama kormányzatának inkább ihletet kellene merítenie a CIA módszereiből az Egyesült Államok biztonságának a szavatolása érdekében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását