2024. május 3. - Tímea, Irma

Nem minden melanóma

Felesleges félelmet válthat ki az emberekből a potenciálisan halálos bőrrák, a melanóma gyakoriságának eltúlzása - közölték a British Journal of Dermatology című szaklap legfrissebb számában megjelent tanulmányuk kapcsán norwichi kutatók.
2009. szeptember 17. csütörtök 06:15 - HírExtra
Nick J. Levell, a Norfolki és Norwichi Egyetemi Kórház munkatársa kollégáival áttekintette az 1991 és 2004 közötti kelet-angliai melanóma diagnózisokat. Megállapították, hogy a melanóma előfordulási aránya valóban nőtt: 9,39 esetről 13,91 esetre évente 100 ezer emberenként.

A növekedés azonban a korai stádiumban lévő melanómás elváltozásoknak volt betudható, az előrehaladott állapotú melanóma aránya nem változott. A melanóma miatt bekövetkezett halálozás 2,16-ról 2,54 esetre emelkedett évente, 100 ezer emberre vonatkoztatva, ám a korai stádiumú melanómával diagnosztizált páciensek közül gyakorlatilag mindenki túlélte az időszakot.

A kutatók megállapították, hogy a bőrrákos esetszámok növekedését az okozta, hogy a jóindulatú melanocitás anyajegyek jelentős részét is rosszindulatú melanómaként diagnosztizálták (a melanociták a bőr felszíne alatt található, melanin nevű festékanyagot termelő sejtek).

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását