2024. május 5. - Györgyi

75 milliárd hírszerzésre

Az amerikai kormányhivatalok és a hadsereg évente összesen 75 milliárd dollárt költenek hírszerzési tevékenységre.
2009. szeptember 16. szerda 07:49 - HírExtra
A régóta hétpecsétes titokként őrzött átfogó adatot az amerikai kormány most először hozta nyilvánosságra. Az adat a hírszerzésre költött összeg meredek emelkedéséről, valamint a régóta sűrű homály övezte katonai hírszerző programok fontos szerepéről tanúskodik. Korábban nyilvánosságra hozott részadatokból ítélve ez utóbbiak 25-30 milliárd dollárt emészthetnek fel a 75 milliárdból.

Tizenöt évvel ezelőtt egy törvényhozási dokumentumba már bekerült a hírszerzésre költött akkori teljes összeg, amely 26 milliárd dollárt tett ki, és amelyből 10 milliárd fordítottak katonai hírszerzésre, de ez a véletlen műve volt, nem szándékos közlés - emlékeztetett Steven Aftergood hírszerzési kiadásokra szakosodott szakértő.

Washingtoni tisztségviselők szerint a 75 milliárd dollár magában foglalja a - közösen nemzeti hírszerző program néven emlegetett - 16 amerikai hírszerző szervezetre, valamint a védelmi minisztérium által a katonai hírszerző programokra költött összegeket is.

Az amerikai kormány a törvényhozás és civil szervezetek nyomására az elmúlt években már tett bizonyos lépéseket a hírszerzési kiadások nyilvánossá tétele érdekében. Az előző kormány például közölte, hogy a 16 hírszerző szervezet tavaly összesen 47,5 milliárd dollárt költött el, nem hozta viszont nyilvánosságra a katonai hírszerzés költségeit.

Aftergood úgy vélekedett, hogy nincs helytálló indok a katonai hírszerzési kiadások körüli titkolózásra, mert e számnak a közzététele nem tárna fel semmilyen hírszerzési forrást, s nem árulna el semmit a konkrét műveletekről és a műveleti módszerekről sem.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását