2024. május 25. - Orbán

Tiltakozás az egészségügyi reform ellen

Több tízezren vonultak föl helyi idő szerint szombaton Washingtonban, tiltakozva az amerikai kormány tervezett egészségügyi reformja ellen.
2009. szeptember 13. vasárnap 11:42 - HírExtra
Ez volt az egyik legnagyobb tiltakozó akció Barack Obama ellen az elnök év eleji hivatalba lépése óta. A tiltakozók szerint a tervezett reform ugrásszerűen megnöveli az állami kiadásokat, és túlságosan kiterjeszti az állami szerepvállalást. Volt, aki azt mázolta saját készítésű transzparensére, hogy Obama a szocializmus felé akarja vezetni az Egyesült Államokat. Obama egy minnesotai baseballstadionban választási kampányeseményre emlékeztető rendezvényen azt mondta, a reform bírálói közül sokan "félelmeket terjesztenek, ahelyett, hogy kiállnának egy komoly vitára".

Szombaton, szokásos heti rádióbeszédében is a reform mellett érvelt, többek között utalt egy pénzügyminisztériumi jelentésre, amely szerint a 65 éven aluli amerikaiak fele a következő tíz évben elveszíti a betegbiztosítását, ha nem reformálják meg a rendszert.

Az amerikai elnök szerdán a kongresszus előtt gyújtó hangú beszédben érvelt az egészségügyi reform mellett; elviselhetetlennek nevezte, hogy 46 millió amerikainak ne legyen egészségbiztosítása. A republikánusok és a Demokrata Párt konzervatív szárnya ugyanakkor azzal riogat, hogy az állami egészségbiztosítás bevezetése az egész szektor államosításával fenyeget. Egyúttal figyelmeztettek arra, hogy "elszabadulhatnak" a reformra fordított kiadások.

A szombati tiltakozás szervezői és más, pénzügyi értelemben konzervatív csoportok a kisebb adóterhelés és a nagyobb költségvetési fegyelem hívei, és azt szeretnék, ha a kormányzat a lehető legkisebb mértékben avatkozna be az amerikaiak életébe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását