2024. április 29. - Péter

Moszkva hitelezi Chávez fegyvervásárlását

Oroszország 2,2 milliárd dolláros hitelt nyújt Venezuelának fegyvervásárlásra.
2009. szeptember 14. hétfő 08:25 - HírExtra
Hugo Chávez a múlt héten Moszkvában orosz fegyverek vételéről írt alá megállapodást, amelyről hazájába visszatérve vasárnap részleteket ismertetett. Elmondása szerint Venezuela 92 orosz gyártmányú T-72-es harckocsit és Szmers légvédelmi rakétarendszereket szerez be, ez utóbbiak számát azonban nem közölte. Chávez korábban már bejelentette, hogy Caracas a megállapodás részeként 300 kilométer hatótávolságú föld-föld rakétákat is beszerez Oroszországból.

A baloldali venezuelai elnök a fegyvervásárlást azzal indokolja, hogy országa fenyegetve érzi magát, mert a szomszédos Kolumbia hónapok óta arról tárgyal az Egyesült Államokkal, hogy lehetővé teszi az amerikai katonai jelenlét megerősítését hét kolumbiai támaszponton.

Washington és Bogotá a kolumbiai kábítószer-kereskedők és baloldali gerillák elleni küzdelem hatékonyságának növelésével magyarázza az erről készülő megállapodást. Chávez viszont régóta azt hangoztatja, az Egyesült Államoknak az a valódi szándéka, hogy lerohanja Venezuelát és megkaparintsa az ottani olajmezőket.

Venezuela 2005 óta már több mint 4 milliárd dollár értékben vásárolt fegyvereket Oroszországtól.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását