2024. május 2. - Zsigmond

Egymillió bónuszszavazatért indul politikai versenyfutás

A szokásos arányok mellett néhány igen különös adat is napvilágot látott a pártok népszerűségéről hétfőn. A Fidesz továbbra is vezet, ám két hónap alatt 800 ezer szavazót bukott, a szocik viszont mintha erősödnének.
2009. szeptember 14. hétfő 16:49 - Nagy András

Alátámasztja ez azt az elképzelést, hogy a XXI. században már értelmetlen hagyományosan bal- illetve jobboldali ideológiát követő pártokról és az ezekhez kötődő társadalmi bázisokról beszélni? Hiszen úgy tűnik, hogy bizonyos életkor alatt a többség a Fidesszel szimpatizál, függetlenül a társadalmi pozíciójától, iskolázottságától, életkörülményeitől stb.


A klasszikus jobb-bal felosztás nagyon rég nem érvényes már. Nemcsak itthon, a világban sem. Sőt, mára kifulladt az a kilencvenes években indult, Giddens nevével fémjelzett harmadik utas szociáldemokrata kísérlet is, amit Európában például Tony Blair vagy Gerhard Schröder, itthon pedig Gyurcsány Ferenc képviselt. Ennek lényege az volt, hogy a klasszikus baloldalról a szocdemek inkább középre, az aktív társadalmi csoportokhoz közelebb álló politikai mezőre igyekeztek helyezkedni. Az európai szociáldemokrata pártok ma ismét mintha balra vennék az irányt.

A különböző kutatások mindig kiemelik, hogy az összes választópolgár körében még mindig magasan a bizonytalanok aránya a legnagyobb. Várható, hogy ez a réteg a választások közeledtével lassan elkezd aktivizálódni? Egyáltalán a bizonytalanok mekkora hányadától remélhető, hogy megmozdul?

Ennek a negyven százalék körüli rétegnek a legnagyobb részétől egyáltalán nem várható elmozdulás, hiszen emlékezzünk vissza, hogy 70 százalék fölötti részvételi aránynál Magyarországon soha nem volt nagyobb. 2002-ben rekordot jelentő 73 százalékos volt a részvétel, de még akkor is a választásra jogosultak majd’ egyharmada távol maradt az urnáktól. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a Szonda például 15 százalékosra becsüli az aktív bizonytalanokat. Ők azok, akik minden bizonnyal el fognak menni szavazni, de e pillanatban még nem tudják, kire adják a voksukat.

Ez azt jelenti, hogy van jelenleg az országban úgy egymillió potenciális, de el nem kötelezett szavazópolgár?

Igen, és ha belegondoljunk abba, hogy durván 250 ezer szavazat már elég szokott lenni az öt százalékos parlamenti küszöb átlépéséhez, akkor rájövünk, mekkora számról van szó. Jelentősen befolyásolhatja a választások eredményét, hogy ennek a meglehetősen sokszínű csoportnak a nagy része merre fog végül húzni.

Olvasni, hogy a Fidesz nem készít alternatív költségvetési javaslatot. Ez azt jelenti, hogy nemcsak az előrehozott választásokkal, de a költségvetés megbukásával sem számolnak a Szentkirályi utcában?


A Bajnai-féle nagyon szigorú költségvetés elfogadása a Fidesz érdeke is. Biztos, hogy a nyilvánosság előtt mindig el fogják mondani, hogy a szocialisták vonják vissza a tervezetet. Ennek dacára ők is abban érdekeltek, hogy minél kisebb legyen az államháztartás hiánya, hiszen annál kevesebb teher hárul majd egy esetleges Fidesz-kormányra.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását