2024. május 12. - Pongrác

Az állami alkalmazottak ötöde mehet az utcára

Szerbiában az állami alkalmazottak közel ötödét, mintegy 14 ezer embert elbocsátanak azért, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) folytassa a balkáni ország pénzügyi támogatását - közölte hétfőn a szerb pénzügyminiszter.
2009. szeptember 14. hétfő 15:45 - HírExtra
Diana Dragutinovic azt mondta hétfőn, hogy az ilyen jellegű állami kiadáscsökkentést még azelőtt meg kívánja lépni, hogy október 20-án újraindulnak a tárgyalások az IMF-fel. Márciusban az IMF 2,8 milliárd euró készenléti hitelt hagyott jóvá Szerbiának. Szeptember elején az IMF azonban elhalasztotta a döntést arról, hogy Szerbia megkapja-e a második és a harmadik hitelrészletet, ami együtt 1,4 milliárd euró.

Mint közölte, ez attól függ, hogy Szerbia végrehajtja-e a hitelfolyósítás feltételeit és tisztázza a kormány, mit akar tenni a növekvő államháztartási hiánnyal.

Az IMF eredetileg azt javasolta, hogy Szerbiában emeljék fel a szolgáltatások és termékek jelenlegi 18 százalékos áfáját, növelve ezzel a költségvetés bevételét. A szerb illetékesek ezt elvetették. Helyette inkább a kiadáscsökkentést tartják megvalósíthatónak az állami adminisztráció karcsúsításával. Hétfőn a pénzügyminiszter azt mondta, hogy szeptember 18-ig várja a minisztériumoktól a kiadáscsökkentési javaslataikat. Az állami alkalmazottakat képviselő szakszervezetek máris jelezték, sztrájkot tartanak létszámleépítés esetén.

Szerbiában a gazdasági válság kezdete óta 31 ezer ember, a foglalkoztatottak 5 százaléka vesztette el állását. Szerbiában jelenleg közel 18 százalékos a munkanélküliség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását