2024. június 9. - Félix

Hiller: A minőségi oktatásé a jövő

A magyar felsőoktatás mennyiségi korszaka lejárt, mára a minőség dominál, melyben élen jár a Szegedi Tudományegyetem - mondta Hiller István.
2009. szeptember 5. szombat 15:29 - HírExtra
Az oktatási és kulturális miniszter ünnepi beszédében hangsúlyozta: a jövőben az oktatás minőségére kell koncentrálni, mert az csak így lehet versenyképes; akik nem hozzák a minőséget, a versenyben hátrányt szenvednek, akár a központi finanszírozás tekintetében is. Az SZTE élen jár a minőségi oktatásban, melyért a szakminiszter a felsőoktatásban adható legmagasabb elismerést, a Felsőoktatási Minőségi-díjat adományozta az intézménynek. A 2006-ban alapított elismeréssel a minőségfejlesztés terén elért kimagasló eredményeket és folyamatos fejlődést felmutató felsőoktatási intézményeket jutalmazzák.

A változásokról Hiller István kifejtette: a magyar felsőoktatásban másfél évtized alatt négyszeresére emelkedett a hallgatói létszám, százezerről csaknem négyszázezerre. A változás szükséges volt, de az utóbbi években ezt a szemléletet át kellett hangolni a világ elvárásainak megfelelően egy színvonalközpontú oktatáspolitikára. Az ebből keletkező viták a felsőoktatást szolgálják- hangsúlyozta.

Mint mondta, ennek megfelelően alakult át a finanszírozásban a fejkvótás rendszer a hallgatók teljesítménye és intézményválasztása szerint. Az átalakulás egyik nyertese az SZTE, hiszen ahol minőségi oktatás van és a hallgatók szívesen választják, valamint a legtehetségesebbek veszik fel, azt támogatja az állam, hisz ez az érdeke.Akik nem teljesítik a megfelelő minőséget, hátrányt szenvednek. Ez azt jelenti, hogy érdemes régiókban gondolkodva a párhuzamosságokat megszüntetni és együttműködésben gondolkodni, amire több példa is van már az országban - mondta a szakminiszter, hozzátéve: ha ez nem történik meg, ezekben az intézményekben komoly gondokat szenvedhet a finanszírozás.

Hiller István a bolognai-rendszerről szólva elmondta: a bevezetett rendszer bizonyos elemeit lehet bírálni, vannak javításra szoruló részek, de nem lehet összességében elvetni. Azt, hogy a magyar felsőoktatás jó úton jár, bizonyítja, hogy a Nemzetközi Bologna Bizottságtól felkérést kapott Magyarország egy Ausztriával közös konferencia, a Bologna-csúcs megrendezésére 2010 tavaszán. A konferencián több mint negyven ország felsőoktatási vezetői, kormányfői, miniszterei összegzik, értékelik majd a bolognai-folyamatot.

Szabó Gábor rektor ünnepi beszédében elmondta: továbbra is az SZTE az ország második legnépszerűbb felsőoktatási intézménye. A tavalyi évhez képest csaknem 20 százalékkal, - több mint 17 ezerrel - több hallgató jelentkezett a szegedi egyetemre, közülük tízezren első helyen jelölték meg az intézményt. A vidéki felsőoktatási intézmények közül a szegedi fogadhatja a legtöbb elsőévest is, hisz 9200 elsős tanul szeptembertől a dél-alföldi városban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. szeptember 5. 22:05
Ő beszél? Akkor hogyhogy 8 éven át ellene dolgoztak?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását