2024. május 3. - Tímea, Irma

Szószék és szentkép ajándékba

Püspöki szószéket és egy Szent-Miklóst ábrázoló ikont adományozott az újfehértói görög katolikus egyházközségnek a Zsindelyes Pálinkafőzde Kft.
2009. szeptember 6. vasárnap 08:23 - HírExtra
Az adomány átadásával párhuzamosan zajlott az a gyalogos zarándoklat, mely több ezer hívő részvételével viszi vissza a máriapócsi bazilikába a görög katolikusok szent ereklyéjét, a Szűz Mária-kegyképet. Papp József, a Zsindelyes Pálinkafőzde Kft. igazgatója az MTI kérdésére elmondta: a zarándoklathoz kapcsolódóan a pálinkafőzők védőszentjéről, Szent Miklósról készített ikont és egy püspöki szószéket ajánlott fel a cég a helyi görög katolikus egyház számára. Az adományokat a Magyar Pálinka Lovagrend közreműködésével adták át az egyház képviselőinek, akik ünnepi istentisztelet keretében megszentelték és megáldották az értékes szószéket és a szentet ábrázoló ikont - mondta Papp József.

A vállalkozás a kegykép visszaszállításának alkalmából különleges italt is készített: a Pócsi Bazilita Keserűt, mely 33 gyógynövénykivonatot tartalmaz. A püspöki trón a görög katolikus liturgiának nagyon fontos része, ilyen szószék eddig nem volt a templomban - mondta Kocsis Antal, újfehértói paróchus, aki szerint az 1857-ben épült kőtemplom főoltárán elhelyezett trón az egyházmegye, valamint a közel 5300 újfehértói hívő büszkeségévé válhat.

A szószék mellett lévő szentkép a minőséget, tisztességet és magát a munkát szimbolizálja, melyet a pálinkakészítésben is elsődlegesnek tartanak a szakma mesterei, ez a hitvallás pedig összhangban van az egyház tanításaival - tette hozzá Kocsis Antal. A IV. században élt szent életű myrai püspök egyébként a tengerészek, kereskedők, az illatszerészek, a gyógyszerészek, a zálogházak, gyermekek és diákok védőszentje Oroszországban, Görögországban és Szerbiában. Magyarországon 2008-ban a pálinkafőzők választották védőszentjüknek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását