2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Diákkal hova, meddig, honnan?

Eljött szeptember, a nebulók újra elözönlik az iskolapadokat. Többeknek, legfőképp a főiskolásoknak, egyetemistáknak viszonylag nagy távolságokat kell utazniuk. Mindehhez diákjegyet, vagy bérletet válthatnak. De hova is pontosan? Meddig? Honnan?
2009. augusztus 31. hétfő 13:11 - Kanizsai Ádám
Hivatalos álláspont

A régi szép időkben 67,5 százalékos kedvezménnyel tudta elérni utazási célját a fiatal. 2007. május elsején ez megváltozott. A nappali és esti tagozatosok mindenhol féláron utazhattak, míg a levelezős hallgatók csupán az iskola és a lakhelyük között. Igaz, az eredeti kormánytervezet még úgy szólt, hogy csak a nappalisok vehetik igénybe a kedvezményt. Mindez csupán a jegyárakra vonatkozott volna, a bérletet ugyanis továbbra is a korábbi 67,5 százalékos kedvezménnyel adták. De ezt is csak a lakóhely iskola közt.

Azonban a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) is igazságtalannak tartotta a rendeletet, így a diákbérlethez 2007. július 1-étől ismét 90 százalékos engedménnyel lehetett hozzájutni.
 
Mára némileg megváltozott a helyzet.

Volán

Egyéb diákkedvezmények
Kultúrális kedvezmények: minden könyvtárba féláron lehet beiratkozni érvényes diákigazolvánnyal , vasúton csoportosan a következő kultúrális intézmények díjmentesen elérhetők:
* a Budapesti Történeti Múzeum,
* a Hadtörténeti Múzeum,
* az Iparművészeti Múzeum,
* a Közlekedési Múzeum,
* a Magyar Nemzeti Galéria,
* a Petőfi Irodalmi Múzeum,
* a Magyar Nemzeti Múzeum,
* a Magyar Természettudományi Múzeum,
* a Mezőgazdasági Múzeum,
* a Néprajzi Múzeum,
* az Országos Műszaki Múzeum,
* a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár,
* a Szabadtéri Néprajzi Múzeum,
* a Szépművészeti Múzeum,
* az Országház

Kereskedelmi kedvezmények: az országban jelenleg 1317 helyen igénybevehető
Diákigazolvánnyal a Volán belföldi és helyi járatait 50 és 90 százalékos kedvezménnyel lehet igénybe venni. A nappali és esti tagozatos tanulók bármely útszakaszon vásárolhatnak félárú diákjegyet. A diákbérlet ugyan 90 százalékkal olcsóbb, mint a teljes, de csupán az iskola és a lakóhely között használható. A levelezős hallgatók pedig csak a féláru menetjegy vásárlására jogosultak.

Alap és középfokú intézményekben az érvényesítés október 31-ig érvényes, felsőoktatásban az első félévre szóló március 31-ig, a második félévre szóló pedig október 31-ig.

Abban az esetben, ha a diákigazolvány elveszik, vagy valamilyen okból kifolyólag nem áll rendelkezésre, az oktatási intézmény kiadhat 60 napra szóló ideiglenes diákigazolványt. Ez hivatalosan is helyettesíti az "eredeti" diákigazolványt, a jegy, illetve bérlet vételénél és az ellenőrzéskor is kötelesek elfogadni. Azonban a közhiedelemmel ellentétben az iskolalátogatási igazolás nem helyettesíti az igazolványt.

Az új típusú, nyomtatott bérleteket a nagy forgalmú autóbusz-pályaudvarok pénztáraiban lehet megvenni. Viszonylatigazolás már nem szükséges a vételkor, elég a diákigazolvány. Továbbá a bérleten is elég az okirat számát feltűntetni. A kis forgalmú helyeken és a sofőröknél továbbra is az általános bérlet kapható, ehhez továbbra is szükséges a viszonylatigazolás.

Kevésbé ismert esetek

Iskolaváltás esetén abban az esetben, ha az utazási viszonylat nem változik, akkor a korábbi diákigazolvány az új érvényesítésig használható. Ha az utazási cél is megváltozik, akkor az új átvételéig ideigleneset kell kérni.

Ha a szakmai gyakorlat helye nem azonos az iskoláéval, külön iskolai igazolásra van szükség. Ez a diákigazolvány nélkül nem érvényes, azt nem helyettesíti vagy pótolja, csupán kiegészíti. A bérlet megvételéhez viszonylatigazolás is szükséges.

A viszonylatigazolás a régi típusú bérleteknél is elengedhetetlen. Megvásárlása a Volánbusz Zrt. pénztárainál igényelhető, melyhez diákigazolvány szükséges.

Vasút

A vasúti közlekedésre jegyet érvényes diákigazolvánnyal nappali és esti tagozatos hallgatók féláron válthatnak bárhova, levelezősök szintén féláron, de csak az iskola és a lakóhely között. Bérlet esetén a diákkal rendelkező nappali és esti tagozatosak 90 százalékos kedvezményre jogosultak a lakóhely és az iskola között.

BKV

A villamosra, trolira, metróra és a HÉV-re diákkedvezmény csak az összvonalas tanuló havi bérlet vásárlása esetén érvényes. Ha kibővítjük az országos vasút (MÁV) és a BKV autóbuszok és a meghatározott helyközi (VOLÁN) autóbusz vonalaival, akkor budapesti egyesített tanuló bérlet vásárolható, mely 3700 forint. Ezt minden érvényes diákkal rendelkező tanuló lakó- és tanulóhelyétől függetlenül megválthatja.

Következetesség

Az érvényes diákhoz kötött kedvezmények valóban nehezen átláthatóakm számtalan kérdést felvetnek: Mi van akkor, ha például én nem a lakhelyem és iskolám között utazom: akkor nem is vagyok diák? Ha csupán a két állomás között számítok diáknak (legyen például Szeged és Miskolc), akkor Budapesten mért vehetek mégis minden megkötés nélkül egyesített diák bérletet? A sort még lehetne folytatni. Az összes kérdést megválaszolni szinte lehetetlen, az élet talán lassan meghozza a válaszokat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. augusztus 31. 15:27
"az élet talán lassan meghozza a válaszokat." De meg ám! Még ha nem is az élet! Valamelyik miniszteriális elvtárs gondol egy merészet és nagyot, és a meglevő kedvezményeket is eltörli.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását