2024. május 3. - Tímea, Irma

Szili nemzetközi ügyet csinálna Sólyom kitiltásából

Az Országgyűlés elnöke nemzetközi fórumokon kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy múlt pénteken nem engedték be Szlovákiába Sólyom László köztársasági elnököt.
2009. augusztus 24. hétfő 17:14 - HírExtra
A Külügyminisztérium dolga, hogy megtegye azokat a válaszlépéseket, amelyeket a diplomácia lehetővé tesz. Ugyanakkor "házelnökként azt tudom tenni, hogy nemzetközi fórumokon erre a lépésre felhívom a figyelmet" - mondta hétfőn újságíróknak Szili Katalin, aki szerint precedens nélküli, ami történt.

Hozzátette: "nincs olyan lépés, nincs olyan intézkedés, ami egyébként mentheti azt, hogy a partnerek ezt úgymond belpolitikai célú intézkedéssé tették".

Szili Katalin azt mondta, az esetre vonatkozóan nincs európai előírás; van "egyfajta európai intelligencia, és szokásjog, amit (...) mindenkinek követnie kell". Hangsúlyozta, azt szeretné, ha a szlovák-magyar viszony enyhülne, s nem válna még feszültebbé.

A házelnök megjegyezte, hogy a szlovák államnyelvtörvény módosítása ügyében július közepe óta előkészületben van egy négypárti delegáció brüsszeli, hágai és párizsi látogatása.

Sólyom Lászlót pénteken nem engedték be Szlovákiába. Robert Fico szlovák miniszterelnök pénteken délután, rendkívüli sajtóértekezleten jelentette be a pozsonyi döntést, miután tanácskozott Robert Kalinák belügyminiszterrel és Ján Packa országos rendőrkapitánnyal. Az erről szóló diplomáciai jegyzéket átadták Magyarország pozsonyi nagykövetségének. A köztársasági elnök a lépést példátlannak, a két szövetséges állam viszonyában megmagyarázhatatlannak és kimenthetetlennek nevezte.

A magyar államfő tervezett révkomáromi látogatásával kapcsolatban a szlovák kormány a szlovák államnyelvtörvény módosításával szemben történt magyar fellépést sérelmezte, s kifogásolta, hogy az út időpontját "érzéketlenül" választották meg. Augusztus 21-én volt 41 éve, hogy a Varsói Szerződés öt tagállamának csapatai - köztük a magyar katonák is - bevonultak Csehszlovákiába, hogy véget vessenek a prágai tavaszként ismert reformfolyamatnak. Kifogásolta a pozsonyi kormány azt is, hogy Sólyom László látogatása során nem kívánt egyetlen hivatalos szlovák vezetővel sem találkozni. Robert Fico miniszterelnök továbbá azt mondta, a pozsonyi magyar nagykövetség csak augusztus 13-án közölte levélben a szlovák külüggyel, hogy Sólyom László augusztus 21-én részt vesz Szent István szobrának felavatásán Révkomáromban.

A Köztársasági Elnöki Hivatal szombati közleménye szerint Sólyom László június 19-én vette át Peter Weiss, Magyarországra akkreditált szlovák nagykövet megbízólevelét. Találkozójukon a magyar államfő jelezte: a szlovákiai Komáromban felállítandó Szent István szobor felavatásának ünnepségére meghívták, ezt elfogadta, részt vesz, és beszédet mond az eseményen. A nagykövet tudomásul vette a köztársasági elnök tájékoztatását, amely a diplomáciai érintkezésben a legmagasabb szintű hivatalos értesítésnek minősült.

Peter Weiss később bemutatkozó látogatáson ismét járt a Köztársasági Elnöki Hivatalban, ahol július 10-én találkozott a magyar államfő külügyi főtanácsadójával. Megbeszélésük napirendjén szerepelt a szoboravatás témája, amellyel kapcsolatban a szlovák nagykövet csupán annyit közölt: a jelzett időpontban Ivan Gasparovic köztársasági elnök szabadságon van, így nem tud találkozni Sólyom Lászlóval, illetve nem tud részt venni az ünnepségen.

Balázs Péter külügyminiszter hétfőn, a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában arra a kérdésre, hogy Magyarország mit tesz ebben a helyzetben, kifejtette: "amellett, hogy tisztázzuk Szlovákiával kétoldalú kapcsolatokban, én már tájékoztattam az Európai Unió miniszteri tanácsát, annak is az elnökét", és Magyarország azt szeretné, ha az Európai Unió tagállamai tudnák, mi történt. És - mint mondta - "szabad a pálya Európai Parlamentben", ahol fel lehet vetni a kérdést.

Peter Weiss, Szlovákia magyarországi nagykövete vasárnap este a TV2 Tények című hírműsorának azt mondta: javasolni fogja, hogy a magyarok ne kérjék az Európai Unió segítségét, ezt a kérdést a két országnak kell megoldania.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását