2024. május 7. - Gizella

Ostrom alatt a budai vár

Ostromjáték, kopjások bemutatója, borkóstoló, íjászat és gyermekprogramok is várják az érdeklődőket augusztus 28. és 30. között a budai Várban a Buda Eliberata elnevezésű rendezvényen.
2009. augusztus 22. szombat 11:22 - HírExtra
A látványos családi szórakoztató program idején az 1686-os ostrom korát idéző katonai tábor rendezkedik be a budavári Újvilág kertben, ahol a látogatók belekóstolhatnak a várat ostromló csapatok életébe, megcsodálhatják a fényűző török sátrak világát, s részt vehetnek korabeli konyha bemutatón is - közölte a szervező az MTI-vel.

Buda falai alatt 1686 őszén két birodalom és szövetségeseik néztek szembe egymással. A 10 ezer fős török csapat két hónapon keresztül elszántan védte a várat a 60 ezer fős keresztény had ellen, a kor haditechnikájának legjavát felvonultatva.

A háromnapos hagyományőrző várfesztivál a 17. századi csata emlékezetes pillanatait idézi fel előadások és különböző bemutatók segítségével: a közönség próbára teheti ügyességét az íjászatban, részt vehet borkóstolón és az ostromjáték mellett megtekintheti a többi között a Salföldi kopjások és a Bornemissza János Hagyományőrség és Dabasi Tüzérek bemutatóját is.

A kisebbeket kézműves foglalkozások, íjászat, játszóház és lovagoltatás szórakoztatja. Pénteken a belépés díjtalan, szombaton és vasárnap gyerekeknek ingyenes, a felnőtteknek 500 forint a jegy ára.

A rendezvény célja a budai Vár visszafoglalása emlékének megőrzése és a magyar történelmi hagyományok ápolása. A rendezők a program bevételéből egy várőrséget szeretnének kialakítani, amely a külföldi példáknak megfelelően turisztikai látványosságként is növelné a Vár látogatottságát - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását