2024. május 3. - Tímea, Irma

"A külföldiek elveszik a munkánkat"

Észak-Írország újra forrong. Ám most nem vallási, hanem etnikai villongások nehezítik az ott élők életét. Az egyre erősödő rasszizmus miatt már több bevándorló hazautazott, de a szélsőségeseknek ez sem elég.
2009. augusztus 21. péntek 09:06 - Kesjár Norbert
Az Európai Unió egyik legzavarosabb viszonyaival rendelkező régiója Észak-Írország. A terület Nagy-Britanniához tartozik, de rendkívül kevert etnikailag és vallási szempontból is.

Az elmúlt néhány évtizedben főleg a katolikus-protestáns, azaz a köztársaságpártiak és a brit királynőhöz hűek (az ún. loyalisták) közötti konfliktusok miatt volt reflektorfényben ez a terület. A közelmúltban végre sikerült pontot tenni a háborúskodás végére (legalábbis látszólag), azonban újabb „szereplők” léptek színre: a (főleg kelet-európai) bevándorlók.

Keleti veszély a munkahelyekre

Ma még „idegen testként” kezelik a külföldről érkezőket Észak-Írország lakói. Alig tíz évvel azután, hogy megszületett a történelmi, 1998-as nagypénteki megállapodás (ami felfüggesztette a vallásháborút), Észak-Írországban újra villongások várhatóak. Az új ellenfelek pedig a bevándorlók.

A bevándorlók ugyanis veszélyt jelentenek a gazdasági válságban legfontosabb értékre: a munkahelyekre. „Nem tudunk a saját városunkban dolgozni. De nem adjuk fel és harcolunk ezért” – közölte harciasan a köztársaságpárti Alan Skey, aki korábban – különböző fegyveres akciói miatt – 16 évet töltött börtönben.

Skey szerint „ma a republikánusokat és a loyalistákat a külföldiek elnyomva tartják a saját országukban”.

Az elsősorban Lengyelországból, Litvániából és Romániából érkező vendégmunkások ugyanis jóval olcsóbb és ugyanolyan szakképzett munkaerőt jelentenek, mint a helyiek. Egy nemrég készített közvélemény-kutatás szerint Skey nincs egyedül ezzel a véleményével. A friss felmérés szerint a többség szerint a bevándorlók hatalmas veszélyt jelentenek az északírek munkahelyeire.

Rasszizmus

A gazdasági válság az elkeseredettséget és a bűnbakkeresést is kiváltja az emberekből. Az észak-írek jelentős része a bevándorlókat hibáztatja a megváltozott élethelyzetükért. Körükben megerősödtek a rasszista, sőt a náci eszmék is. A szigetországi sajtó egyre többször tudósít fiatalokból álló bandákról, akik náci köszöntéssel fogadják egymást és időről-időre bevándorlókat (általában román cigányokat) bántalmaznak. De nemcsak a nyílt utcán háborúznak egymással a különféle nemzetiségű emberek. Az Észak-Írország-Lengyelország futballmeccs után több tucat rivális szurkoló esett egymásnak.

A tartomány több jelentősebb politikusa is megszólalt az egyre erősödő rasszista támadásokat látva. Belfast polgármestere, Naomi Long a „tartomány szégyenfoltjának” nevezte az atrocitásokat. Az északír közgyűlés egyetlen etnikai kisebbségi tagja, a hong kong-i származású Anna Lo szavai szerint a „szektásság és a rasszizmus kéz a kézben jár, ezek pedig az intolerancia és az előítéletesség gonosz gyermekei”.

Valóban nagy a gond?

Észak-Írországban a munkanélküliségi ráta a legutóbbi (április-június) negyedév adatai szerint 6,7 százalék. Ez az érték nemcsak, hogy nem kiugróan magas, hanem jóval a többi brit terület és az EU szintje alatt marad. Mindazonáltal tény, hogy a munkanélküliségi segély jelenlegi szintje a tavalyi duplájára nőtt!

A növekvő szociális kiadások mellett pedig további veszélyt jelez a közigazgatás várható leépítése amiatt, hogy az északír álláshelyek jelentős része (több mint 30 százaléka) ebben a szektorban található.

A megszorítások pedig elodázhatatlanná válnak a jövőben, így várhatóan tovább fokozódik majd a kétségbeesés és ezzel együtt a bevándorlók elleni támadássorozat.

Mit szólnak mindehhez a bevándorlók?

A bevándorlók többsége aggódva figyeli az eseményeket. Ők a jobb élet reményében hagyták el hazájukat, de most olyan veszélyek leselkednek rájuk, amely miatt már sokan visszautaztak az anyaországba.

A „visszavándorlás” azonban még nem öltött tömeges méreteket. Sőt! Vannak, akik szerint továbbra is érdemes szerencsét próbálniuk a külföldieknek Észak-Írországban.

Egy Belfastban dolgozó magyar származású angoltanár, Haász Bernadett továbbra is úgy látja, hogy „megéri a városba menni, mert még mindig az egyik legélhetőbb hely a világon”. „Persze – teszi hozzá – itt is meg kell nézni, hogy pontosan melyik környékre megy az ember, de – szerinte – ez minden városban így van”.

Forrás: HírExtra/reuters
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ferooo1
2009. augusztus 23. 16:45
nekünk is védeni kellett volna védeni kellene a munkahelyeket piacainkat
aser
2009. augusztus 21. 12:33
Az irek mindig is törtetőek és erőszakosak voltak.Nem véletlenül vándorolt ki tőlük 3 millió az USÁba.És ott is azóta is az USÁban mindenhol ott vannak,az első bevándorlói jogaikra hivatkozva!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását