2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kenyérfesztivál, az ország tortája, Szent István udvara

Idén is megelevenedett Szent István király udvara: a Kossuth téren történelmi játszóház, kenyérfesztivál és az ország tortája várta a szép számban megjelenő érdeklődőket, akiket légi parádé is szórakoztatott.
2009. augusztus 20. csütörtök 17:52 - HírExtra
A program 11 órakor vette kezdetét, a nagy hőség ellenére sokan látogattak a Duna partjára. Sokan esernyőkkel és papírcsákókkal védekeztek a tűző napsütés ellen, a gyerekeket azonban a forróság sem tántoríthatta el a történelmi próbatételek végigjárásától. A kisebbek többek közt kipróbálhatták a tönkön járást, a célbatalálást csúzlival és az íjászatot is. A kenyérfesztiválon pedig maguk őrölhették meg a búzát és süthettek süteményt.

A programból szerdán törölt, majd mégis engedélyezett légi parádét egy vadászgép nyitotta meg, amelyet a magyar és az európai uniós zászlóval két katonai helikopter követett. A Magyar Repülő Szövetség bemutatóját hosszú szünetek szabdalták szét, a folyó két partján összegyűlt hatalmas tömegnek azonban megérte várakozni, mert a Malév egyik utasszállítója is elrepült a Duna felett. Később a műrepülők is megérkeztek, a pilóták nyaktörő manőverekkel nyűgözték le a nézőket, akik kötelékrepülés közben is megcsodálhatták a gépeket. Az ünnepnapon a Hajósok Szövetsége is képviseltette magát, így a légi parádé mellett vízi bemutatóra is sor került.

Kora délután az ország tortája is megérkezett, a 2009-ben győztes süteményt, az ötezer szeletes pándimeggytortát 14 órakor szelték fel. A sorban állók a 300 forintért megváltott tortajegyért vehették át a szeleteket, amelyeket ráadásul az idei Miss World nyújtott át a térre érkezőknek.

Idén is nagy érdeklődés kísérte a kenyérfesztivált, amely a Néprajzi Múzeummal szemben kapott helyet. Igazi különlegességekből lehetett csemegézni, a kenyér mellett házirétes, perec, kürtőskalács és természetesen kenyérlángos várta a résztvevőket. A kalácsért 800, a házirétes darabjáért 250 forintot kértek a készítők, egy csomag perec ára 200 forint volt.

A rendezvényekre összegyűlt hatalmas tömeget büfék várták, de akadtak olyanok, akik hűtőtáskával felszerelkezve érkeztek a partra. A rendet semmi sem zavarta meg, a rendőrök és a biztonsági cég emberei azonban szigorúan ügyeltek a rakpartra vezető lépcsők szabadon hagyására.

A sokaság miatt a felkészült szülők különböző trükkökkel készültek arra az esetre, ha csemetéik elkóborolnának - nem egy gyerkőc ruháján olyan matricát lehetett látni, amelyre a szülők mobilszáma volt felírva. Idén is szép számmal jelentek meg külföldi turisták. Kevés volt viszont az idegennyelvű tájékoztatás - jegyezte meg egy spanyol turista.

A Budai Várban a Mesterségek Ünnepével várták az embereket. Az ünnepnek francia vendégei is vannak, Elzászból 16 francia iparművészt hívtak meg. A Várban vásári komédia, utcaszínház, bábszínház, esténként pedig koncertek, moldvai csángó muzsika és népzenei táncház várja az érdeklődőket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását