2024. május 7. - Gizella

A NATO nem gyengül

A NATO határozottsága Afganisztánban az elkövetkező, kihívásokkal teli hónapokban sem fog gyengülni.
2009. augusztus 16. vasárnap 18:41 - HírExtra
Állásfoglalását annak kapcsán tette közzé, hogy a hét végén meghaladta a kétszázat az Afganisztánban meghalt brit katonák száma. E fájdalmas veszteségek - hangsúlyozta Rasmussen - egy olyan ügyért folytatott harcban érik a szövetségeseket, amely létfontosságú a NATO vezette nemzetközi erőt (ISAF) alkotó mind a 42 ország biztonsága szempontjából. Ez az ügy, Afganisztán stabilizálása azt a célt szolgálja, hogy ne tudjon új erőre kapni a terrorizmus - tette hozzá.

Az ISAF jelenleg 64 ezer főből áll, és ezen kívül olyan amerikai csapatok is jelentős számban harcolnak Afganisztánban, amelyeket nem az ISAF keretében vezényeltek oda. A NATO-főtitkár utalt arra, hogy a helyi afgán biztonsági erők létszáma is egyre növekszik, és az a cél, hogy az afgánok minél nagyobb arányban vegyék át a felelősséget a nemzetközi erőktől a saját biztonságukról való gondoskodásban.

Az e hónap elején hivatalba lépett Anders Fogh Rasmussen kiemelte, hogy a nemzetközi erők segítenek biztonságos feltételeket teremteni az augusztus 20-i afgán elnökválasztás lebonyolításához.

A választás közeledtével a lázadók egyre sűrűbben hajtanak végre elrettentő hatásúnak szánt akciókat - így szombaton az ISAF kabuli főhadiszállásának bejárata előtt követtek el több emberéletet kioltó és sokakat megsebesítő merényletet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását