2024. május 22. - Júlia, Rita

Újra Páneurópai piknik

Az európai szabadság szobrának, Melocco Miklós Áttörés című alkotásának felavatásával, Európa-koncerttel, továbbá egykori résztvevők visszaemlékezéseivel és történészkonferenciával emlékeznek meg a páneurópai piknik 20. évfordulójáról jövő hét első felében Sopronban és a piknik egykori helyszínén, Sopronpusztán.
2009. augusztus 14. péntek 23:37 - HírExtra
Az évfordulós megemlékezéseken több európai ország vezető politikusait várják - közölte Kuslics Balázs, a soproni önkormányzat sajtószóvivője pénteken az MTI-vel.

Angela Merkel német kancellár részt vesz az augusztus 19-i emlékünnepségen és Carl Bildt svéd külügyminiszter is jelen lesz a jubileumon.

A nagy nemzetközi sajtóérdeklődés által kísért rendezvényeken a 20 évvel ezelőtti történéseket idézik fel, amikor néhány órára megnyílt a magyar-osztrák határ Sopronpusztánál és keletnémetek százai jutottak át a vasfüggönyön Ausztriába. Ezzel megkezdődött Európa újraegyesítése.

A két évtizeddel ezelőtti eseményeket történészek, kutatók szakmai tanácskozáson tekintik át hétfőn a soproni Liszt Ferenc Konferenciaközpontban. Szó lesz egyebek között a Kádár-rendszer legitimációvesztéséről, a pikniknek a határnyitás történetében betöltött szerepéről. Rendszerváltó személyiségekkel: Pozsgay Imrével, Szűrös Mátyással, Csoóri Sándorral, Kis Jánossal, Németh Zsolttal kerekasztal-beszélgetést tartanak.
A következő két napon ugyanott Határáttörés Sopronnál - Út Európába címmel emlékkonferencia lesz, amelyen szemtanúk és az egykori események szereplői szólalnak meg. Egyebek között Wolfgang Schüssel korábbi osztrák kancellár és Németh Miklós akkori miniszterelnök visszaemlékezéseit hallhatják az érdeklődők - mondta Kuslics Balázs.

Sólyom László köztársasági elnök avatja fel augusztus 19-én Melocco Miklós Áttörés, az európai szabadság szobra című kompozícióját Sopronpusztán, a páneurópai piknik emlékparkban. A sajtószóvivő ismertetése szerint az emlékműbe az alkotó beépítette a berlini fal egy darabját, jelezve, hogy a sopronpusztai békemegmozdulás nagyban hozzájárult a berlini fal ledöntéséhez, a Kelet- és Nyugat-Európa között húzódó fizikai és ideológiai határok felszámolásához.

Az Európa-koncerten augusztus 19-én este a fertőrákosi Barlangszínházban hangzik fel Szokolay Sándor: Nyitány-fantázia című művének ősbemutatója. A kompozíciót a zeneszerző Sopron város felkérésére szerezte a jubileum tiszteletére, majd a Győri Filharmonikus Zenekar nemzetközi kórus, illetve hazai és külföldi szólisták közreműködésével Beethoven: IX. szimfóniáját szólaltatja meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását