2024. május 3. - Tímea, Irma

Robbant a cigánykérdés

Várható volt, hogy Magyarországhoz hasonlóan Szlovákiában is bekövetkezik a robbanás a többség és az ország legnagyobb szociális problémáját alkotó roma kisebbség viszonyában.
2009. augusztus 11. kedd 10:27 - HírExtra
Már csak azért is, mert a romák aránya és körükben a mélyszegénység mértéke még a déli szomszédunknál tapasztaltnál is magasabb - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap kedden. A gyúlékony elegyet a Szlovák Testvériség nevű szervezet gyújtotta lángra, az ürügyet a romák által elkövetett súlyos bűncselekmények szolgáltatták. Félő, hogy ez csak a kezdet, a lángok a jövőben még magasabbra csaphatnak - jegyzi meg a lap.

Az elegy legfőbb összetevője a roma lakosság szociális, munkaerőpiaci helyzete. A környezete által cigánynak tartott népesség többsége az átlagnál jóval szegényebb, ők alkotják a mélyszegénységben élők túlnyomó részét, többségüknek nincs munkája. Arányuk viszont gyorsan nőtt az elmúlt évtizedekben, és ez a tendencia a jövőben is folytatódni fog, azzal fenyegetve, hogy - a lakosság elöregedésével és a nyugdíjasok számának növekedésével párhuzamosan - teljesen felborítja az eltartók és eltartottak arányát. Röviden: Szlovákia finanszírozhatatlanná válik. A problémát konzerválja és reprodukálja a roma gyerekek szánalmasan rossz iskolai teljesítménye.

Nyilvánvaló, hogy ebből a helyzetből kitörni csak az iskolázottság és foglalkoztatottság javításával lehetséges. E nehéz, szinte teljesíthetetlen feladatok megvalósításához csakis olyan társadalmi-gazdasági rendszer létrehozásán keresztül vezet az út, amely a munkahelyek teremtését, a munka elfogadását és a jó iskolai előmenetelt támogatja. A múltban a hibák többsége ott történt, hogy a munkahelyeket teremtő vállalatokat, vállalkozókat agyonnyomták adó- és járulékterhekkel, túlszabályozással, bürokráciával, miközben a potenciális munkavállalót segélyekkel tömték.

Az iskolarendszerben pedig a leterhelt, alulfizetett és megfélemlített pedagógusok eszközök nélkül maradtak: nem lehet büntetni, csak jutalmazni, nincsenek szankciók és szabályok, a diákoknak csak jogaik vannak. Az állam így rossz üzeneteket küldött: nem éri meg munkahelyet teremteni, nem éri meg dolgozni, hiszen ott a segély, és nem éri meg tanulni sem.

A politika és közélet szereplőinek ezen a helyzeten kellene változtatni, de többségüknek esze ágában sincs ezt megtenni. A szélsőségesebb pártok, mozgalmak csak rámutatnak a problémákra, viszont minden romát parazitának, lustának és bűnözőnek állítanak be, ami nem igaz, és reális megoldásokat sem kínálnak. A vezető politikai pártok nem akarnak darázsfészekbe nyúlni, maximum populista módon meglovagolják a témát kampányok idején. Kormányon viszont többnyire csak annak szőnyeg alá söprésével vannak elfoglalva, legfeljebb látszatintézkedéseket hoznak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Horváth Attila
2009. augusztus 12. 06:59
Alkalmatlan miniszterek, alkalmatlan köztársasági elnök, alkalmatlan rendőrség, ez itt a baj.
anyuka24
2009. augusztus 11. 15:37
Lányom félig roma,és NEM úgy neveljük,mint ahogy a roma lányokat szokták!!!!
De már most félek,h mi lesz majd,ha vele is így bánnak?!?!
anyuka24
2009. augusztus 11. 15:29
Roma párom évekig tanult,dolgozik,tisztességes munkával keresi meg a pénzt.Ő nem várja el,h eltartsák!!!!!!Van egy kislányunk!Őt is rendesen neveljük,magyar barátaink is vannak...
Szóval kivételek is vannak!!!!

De sajnos úgy vettem észre,h nagyon kevés az a "kivétel"!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását