2024. május 2. - Zsigmond

Obama Mexikóval megy a drog ellen

Barack Obama amerikai és Felipe Calderón mexikói elnök megállapodott abban helyi idő szerint vasárnap esti első megbeszélésükön a guadalajarai észak-amerikai csúcstalálkozón, hogy a két ország határozottabban lép fel a kábítószer-csempészet ellen a közös határ mentén.
2009. augusztus 10. hétfő 10:15 - HírExtra
Mexikóban 2008 eleje óta csaknem tízezer halálos áldozata volt a drogkereskedelemhez kötődő erőszakos cselekményeknek annak ellenére, hogy 36 ezer katona és rendőr küzd csak a kábítószerrel kapcsolatos bűnözés ellen.

A elnökök tárgyaltak arról a problémáról is, hogy noha a mexikói kamionok az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) értelmében szabadon közlekedhetnének az Egyesült Államokban, korlátozzák mozgásukat, mert az amerikai szállítási cégek szerint a mexikói járművek nem biztonságosak. A mexikói hatóságok ezt úgy torolták meg, hogy vámot vetettek ki bizonyos amerikai árukra. Érintették azt a problémát is, hogy hatmillió mexikói munkavállaló illegálisan dolgozik az Egyesült Államokban, illetve azt, hogy a mexikói eredetű új influenza terjedése az év végén felgyorsulhat.

Calderón kétoldalú megbeszélést tartott Stephen Harper kanadai kormányfővel is. Szemére vetette, hogy Ottawa júliusban vízumkötelezettséget vezetett be a mexikói állampolgárokkal szemben a menedékkérelmek csökkentése érdekében. Ebben a kérdésben Harper csak azt ígérte meg, hogy megkönnyítik a vízumszerzést a turistáknak, a diákoknak és az üzletembereknek.

Hétfőn már hármas találkozót tartanak a csúcs résztvevői - "a három amigo". Jim Jones, Obama nemzetbiztonsági tanácsadója azt mondta előzőleg: nem valószínű, hogy születik bármilyen jelentősebb megállapodás az idei csúcstalálkozón, az csak a folyamatos párbeszéd egyik állomása lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását