2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Politikai terror,mint valóság?

"Tapasztalatból tudom, hogy a politikai terrorizmus valós veszély" - mondta Ecsődi László, az MSZP országgyűlési képviselője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
2009. július 27. hétfő 16:45 - HírExtra
Balsai Istvánék nem tartják veszélynek a politikai terrorizmust, azt bagatellizálni akarják - közölte a kormánypárti politikus, akinek házát fel akarta robbantani a magát a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregnek nevező szervezet.

Ecsődi László szerint megdöbbentő, hogy fideszes képviselőtársai politikai haszonszerzésből bagatellizálni próbálják a történteket, és összejátszanak a szélsőjobboldallal.

Az MSZP-s képviselő a fideszes Balsai István azon kijelentését kifogásolta, mely szerint ha Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter nem tisztázza a nyilvánosságra hozott felvételek ügyét, "abból egyetlen dolog következik: Draskovics Tibor lebuktatta saját magát, és ezzel együtt lebuktatta, végleg nevetségessé tette a szocialisták terrorveszéllyel riogató folyamatos hisztériakeltését is".

A kormánypárti képviselő azt mondta: a demokrácia, a jogállam, a közrend, a családok védelme késztette megszólalásra.

Mint mondta, ő nagyon is konkrétnak, létezőnek és életveszélyesnek látta a Molotov-koktélt égni a házán, a fehér port tartalmazó borítékokat, vagy amikor pokolgéppel akarták megölni. Megjegyezte, hasonló dolgokat kellett elszenvedni számos MSZP-s képviselőnek is, így tapasztalatból tudja, hogy a politikai terrorizmus valós veszély, és ezt vallja a rendőrség, az ügyészség és a bíróság is.

Ecsődi László azt mondta, arra kéri "a józan fideszes képviselőket", hogy állítsák meg két társukat, Balsai Istvánt és Szijjártó Pétert az ámokfutásban. Hozzátette: a két képviselőtől azt kéri, hogy kérjenek bocsánatot azoktól a családoktól, amelyeket ilyen atrocitás ért.
Az ügy háttere, hogy a rendőrség múlt héten pénteken a Magyarok Nyilai terrorszervezettel kapcsolatos képanyagot hozott nyilvánosságra, a felvételen szerintük a szervezet tagjai végeznek próbarobbantást.

A sajtóban olyan feltételezések láttak napvilágot, hogy a felvétel több évvel ezelőtt készült Bonyhádon, ahol "átlagon felüli kémiai tudással rendelkező, kísérletező kedvű fiatalok robbantottak". A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) visszautasítva a feltételezéseket szombaton azt közölte, abban az ügyben a Tolnai megyei Rendőr-főkapitányság nyomozott, ám robbantásról készített felvételeket nem találtak, azok soha nem kerültek a rendőrség, így a Nemzeti Nyomozó Iroda birtokába sem.

Az NNI szakértője hétfőn nem tudta megmondani, mikor és hol készült a robbanást tartalmazó felvétel.

Balsai István és Szijjártó Péter, a Fidesz országgyűlési képviselői az elmúlt napokban többször is távozásra szólították fel Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztert, aki szerintük bizonyítékokat hamisíthatott a Magyarok Nyilai elnevezésű szervezet ügyében, hogy tovább riogasson a szélsőjobboldali veszéllyel. Bajnai Gordon miniszterelnök bizalma ugyanakkor - mint ahogyan a kormányszóvivői tájékoztatón elhangzott - továbbra is töretlen Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter iránt.

A Magyarok Nyilai nevű szervezetet, amelyet a feltételezések szerint 2002-es hídfoglalásáról elhíresült Budaházy György vezetett, többek között azzal gyanúsítják, hogy miniszterek és országgyűlési képviselők házára dobtak Molotov-koktélt. A Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg tagjai közül július 17-én kilencen voltak előzetes letartóztatásban, a főügyészség országgyűlési képviselők elleni támadások szervezésével, továbbá terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal való visszaéléssel és emberölés előkészületével is gyanúsítják őket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását