2024. június 10. - Margit, Gréta

Ecsődi: Politikai háttere van a merényletnek

Politikai háttere van a házam ellen tervezett robbantásos merényletnek - jelentette ki pénteken az MTI-nek Ecsődi László szocialista képviselő, akinek adonyi ingatlanát akarta felrobbantani "a képviselő működésével összefüggésben" a szerdán elfogott négy gyanúsított egyike.
2009. április 10. péntek 19:48 - HírExtra
A nyomozó főügyészség csütörtöki tájékoztatása szerint Ecsődi László házát akarta felrobbantani a rendőrök által szerdán elfogott négy gyanúsított egyike, őt azzal is gyanúsítja az ügyészség, hogy lövést adott le 2007 decemberében Hiller István oktatási és kulturális miniszter házára.

"A tervezett robbantásnak szerintem politikai háttere, indítéka van, más okát nem látok. Nem tudok ugyanis róla, hogy lennének haragosaim, s nincsenek üzleti vállalkozásaim sem, amelyek mások érdekeit sérthetnék" - mondta az MTI tudósítójának Adonyban, az 1979-80-ban épült háza előtt Ecsődi László.

A képviselő - aki feleségével és leányával a történtek utáni nyugtatónak szánt szőlőkötözési munkából tért haza kora délután - úgy vélte, hogy a merénylettel vagy a képviselőségről való lemondásra akarták rábírni, vagy meg akarták félemlíteni az országgyűlési szavazás előtt.

"Ez a ház eddigi életünk munkájának az eredménye, s rengeteg gürcölés van benne" - mondta.

Hozzátette: különösen fájó, hogy szerda este náluk aludt volna három unokájuk közül a 9 és a 11 éves, de a tervezett merénylet hírére kénytelenek voltak megfosztani őket a nagyon várt találkozástól. "Nem tudom, hogyan magyarázzam meg nekik, miért nem alhatnak nálunk" - mondta.

Az adonyiak felháborodással fogadták a tervezett robbantásról szóló hírt, s szerda este - mintegy félszázan - fáklyás szimpátia tüntetést tartottak a képviselő háza előtt. Az utcában és a környéken egyébként szerdától a szokottnál gyakrabban járőröznek a polgárőrök, s a rendőrök is.

Ronyecz Péternek, a város független polgármesterének is az a véleménye, hogy a tervbe vett akció mögött politikai indíték van, Ecsődi Lászlót ugyanis tisztességes, jó embernek ismerik az adonyiak, s így vélekednek családtagjairól is.

A város első embere szerint "nagyon nagy a felelősségük azoknak, akik az erőszak szellemét kiengedték a palackból, s most nem tudják visszaszorítani. Pedig az országnak most nem erőszakra van szüksége".

Bartos Gábor bányászati- és építőipari vállalkozó nem érti, miért Ecsődi László lett a merénylő célpontja. A képviselő ugyanis - mint fogalmazott - "nem véresszájú politikus", s az elmúlt húsz évben sokat tett a környék fejlesztéséért.

Az idős Pájer Mihály, aki már a képviselő szüleit is jól ismerte, tisztelte, s a honatyát "nagyon tisztességes embernek" tartja, felsorolta azokat a fejlesztéseket, amelyek 1994 óta valósultak meg a térségben. Mint mondta, Ecsődi Lászlónak komoly érdeme van abban, hogy Adony elnyerte a városi rangot, s abban is, hogy korszerű utak és csatornahálózat van a településen.

Fejér megye 4-es választókerületében egyébként 2006 óta 15 milliárd forint fejlesztés valósult meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását