2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Hét százalékhoz közeli lesz az infláció?

Júniusban kismértékben lassulhat a fogyasztói árak növekedésének üteme az Ecostat szerint, év végéig azonban - július-augusztusban az áfaemelés, szeptembertől pedig az alacsony bázis miatt - emelkedő inflációs rátát, novemberre 6,9 százalékos inflációt prognosztizálnak.
2009. július 27. hétfő 12:41 - HírExtra
Ugyanebben az időszakban a termelői árak szintje 5 százalékkal haladhatja meg az előző év azonos időszakának értékét. Őszre lassulhat a kiskereskedelmi forgalom visszaesése, számításaik szerint 2009. novemberében a forgalom volumene 2,4 százalékkal marad el az egy évvel korábbi szinttől.

Ugyancsak novemberre, az ipari termelés 10,3 százalékos csökkenését prognosztizálják a belföldi értékesítés 3,8 százalékos, és az exportértékesítés 13,7 százalékos visszaesése mellett az előző év azonos időszakához képest.

A keresetek előrejelzésénél a kutatók figyelembe vették, hogy 2008 novemberében a költségvetési szférában a szokásosnál nagyobb egyszeri kifizetések voltak, ezért az így kialakult magas bázis következtében idén novemberben a többi hónapnál erőteljesebb keresetcsökkenés valószínűsíthető. Előrejelzésük szerint 2009 novemberében a költségvetési szférában a keresetek 5 százalékos mérséklődése várható, a versenyszférában pedig 3,9 százalékos keresetemelkedés prognosztizálható az előző év azonos időszakához képest. Ugyanebben az időszakban a nemzetgazdaság egészében a bruttó átlagkereset 1,3 százalékkal növekedhet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását