2024. május 13. - Szervác, Imola

Jöhet a második gyerek is Kínában

Az öregedő és ezért egyre nagyobb terheket jelentő városi lakosság ellensúlyozására második gyermek vállalására buzdítják a sanghaji szülőket.
2009. július 24. péntek 19:15 - HírExtra
A kínai családtervezési program elindítása óta ez az első alkalom, hogy az ország pénzügyi központjában élő, egyedüli gyermekként felnőtt szülők két gyermeket vállalhatnak.
A több mint 30 ével ezelőtt elindított szigorú születésszabályozással becslések szerint 400 millió gyermek megszületését akadályozták meg Kínában.

A népesség növekedésének visszafogása azonban azt eredményezte, hogy Kína legnépesebb városában több mint hárommillió, azaz a sanghajiak 22 százaléka a hatvan év feletti korosztályhoz tartozik, és ez az arány 2020 körül már 34 százalék lehet - olvasható a China Daily kínai napilap beszámolójában.

"Az öregedő városi lakosság egyre nagyobb terhet jelent a társadalomra és a fiatal generációra. Megoldást kell találnunk a problémára, ami nem azt jelenti, hogy megváltoztatnánk a családtervezési szabályokat" - hangsúlyozta Hszie Ling-li (Xie Lingli), a sanghaji családtervezési bizottság vezetője.

A kínai születésszabályozási rendszer az ország lakosságának 35,9 százalékát érinti. A legtöbb közepes méretű és nagyvárosban élő család csak 1 gyermeket vállalhat, de azok a családok, ahol mindkét szülő egyedüli gyermekként nőtt fel, két gyermeket nevelhetnek. A vidéki családok pedig akkor vállalhatnak második gyermeket, ha az elsőszülött lány.

A lakosság 11 százalékának, többségében a kissebségi csoportok tagjainak akár két vagy három gyermekük is lehet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását