2024. május 3. - Tímea, Irma

15 millió a viharkárosultaknak

Mintegy 15 millió forint gyűlt össze a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat által, a június 7-i vihar károsultjai számára nyitott letéti számlán; az összeget a káresemények nagyságával arányosan osztják fel a kárt szenvedett települések között.
2009. július 22. szerda 15:51 - HírExtra
A térségi helyhatóság elnöke erről azt követően beszélt, hogy egyeztetést tartott az érintett települések polgármestereivel. Seszták Oszkár elmondta: a számlán lévő pénz kétharmada, összesen 10 millió forint az Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi Szolgáltató (EMFESZ) Kft. felajánlásából származik.

A cég ezen felül 5-5 millió forintos azonnali gyorssegélyt is biztosított a jégveréstől leginkább sújtott Nyírkarász, Berkesz, Nyírtass és Nyírbogdány településeknek. Ez a négy község nem részesül a letéti számlán lévő 10 millió forintból, az ezen felüli 5 millió forintra viszont ők is jogosultak – közölte az elnök. Seszták Oszkár tájékoztatása szerint az a 12 település kap ebből a pénzből, ahol a káresemények száma meghaladta a százat. Ennek nagyságával arányosan kapják meg a kárenyhítést, az összegek kiosztását pedig az érintett önkormányzatok - a szociális rendeletüknek megfelelően - végzik el.

A szabolcsi helyhatóság elnöke elmondta: a száznál kisebb káreseményt elszenvedő települések is igényelhetnek kisebb összegeket; erre egymillió forintos keret áll rendelkezésre. A polgármesterek megbeszélésen elhangzott az is, hogy a térség több településén problémák merültek fel a vis maior károk 20 százalékának kifizetése körül. Seszták Oszkár ezzel kapcsolatban a törött pala elszállítására utalt, amely több millió forintjába kerül a települési önkormányzatoknak.

Módosítani kell a regionális fejlesztési tanács erre vonatkozó rendeletét, hiszen ez rendkívüli módon megterheli az önkormányzatok kasszáját – tette hozzá a megyei önkormányzat elnöke. A júniusi ítéletidő 40 szabolcsi településen 7.648 magán-, 180 önkormányzati és 25 egyházi épületben tett kárt. A mezőgazdaságban 38.561 hektáros területen pusztított a jégeső, a kár nagysága meghaladta a 6,1 milliárd forintot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását