2024. május 4. - Mónika, Flórián

Százmilliós károkat okozott a vihar

Több százan tettek hétfőn kárbejelentést Ajkán, a viharkárok nagyságrendje bizonyosan meghaladja a százmillió forintot.
2009. július 20. hétfő 17:59 - HírExtra
Emlékeztetett arra, hogy szombat délután rendkívüli erejű vihar és jégeső zúdult a városra, s különösen a tósokberéndi területen sérült meg sok ház tetőzete, ablaka és fala. Hozzátette: több emeleten betörtek a központban lévő városháza ablakai is - szilva nagyságú jégdarabok estek -, a hatemeletes épületet körbekerítették és a sérült oldalon lezárták a forgalom elől.

Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy már szombaton kinyittattak egy fóliaüzletet, hogy a sérült tetőket azonnal befedhessék a lakosok. A városi szolgáltatásokat végző kft. dolgozói szombaton és vasárnap is a kidőlt fák, leszakadt ágak, lehullott tetőcserepek eltakarítását végezték. Ismertetése szerint a vihar által leginkább sújtott városrészekben konténereket helyeztek ki, amelyekben a lakosok elhelyezhetik a tört tetőcserepeket, palákat, üvegtörmeléket.

Horváth József elmondta: az önkormányzat rendkívüli pénzügyi segítséget is nyújt a krízisalapjából azoknak, akiknek veszélybe került a lakhatása. Hétfőn már több tucatnyian jelezték igényüket - tette hozzá.

Kora délutánig több százan tettek bejelentést az AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt. ajkai fiókjának ügyfélszolgálatán - mondta Vajda István fiókvezető, megjegyezve, becslésük szerint a legtöbb bejelentő kára százezres nagyságrendű lehet, de vannak, akiknek a kára a több millió forintot is elérheti. Közlése szerint hat budapesti kárbecslőt küldenek Ajkára erősítésként, s várhatóan a hét végéig minden kár felmérését el tudják végezni.

Hasonló információt adott az MTI-nek Táncsics Tamás, az Allianz Hungária Biztosító Zrt. ajkai kirendeltségének munkatársa is; több száz bejelentőt fogadtak hétfőn, s a károk összességében több tízezer forintra becsülhetőek. Hozzátette, hogy biztosítójuk a szomszédos megyékből irányít át kárbecslőket Ajkára.

A város melletti egyik községben, Csabrendeken is súlyos károkat okozott a vihar; a 93 lakóingatlanból legalább 55-60 sérült meg, a károk milliós nagyságrendűek - tájékoztatta Varga István, a polgármesteri hivatal építési előadója az MTI-t. Mint mondta: még hétfőn is fóliázták és fényképezték a sérült házakat, a lakosok pedig nagyon várják a kárbecslőket.

A Fidesz ajkai szervezete hétfőn közleményt adott ki, amely többi között arra hívja fel a figyelmet, hogy "a helyi tűzoltók minden erőfeszítése ellenére a károsultak több esetben is arra kényszerültek, hogy a maguk vásárolt fóliával burkolják be a házaik megbontott tetőszerkezetét". Szerintük "felháborító és elfogadhatatlan, hogy a város szocialista vezetői - hét végére hivatkozva - magukra hagyták a bajba jutottakat (...), s az ügyeletet ellátó alpolgármester hétfőn reggel és délelőtt sem volt a hivatalban elérhető".

"A város polgármestere és jegyzője sem szakította meg szabadságát, mint ahogy azt országunk, vagy a településük iránt felelősséggel bíró, jó érzésű vezetők hasonló esetben megteszik" - olvasható az ellenzéki párt ajkai szervezetének közleményében.

Horváth József, Ajka szocialista alpolgármestere a közleményre reagálva azt közölte az MTI-vel, hogy a polgármester - a szabadságát megszakítva - már szombaton a vihar után közvetlenül a helyszínen volt, s vasárnap úgyszintén a károk helyszínén tartózkodott, sőt vele, az alpolgármesterrel együtt részt vett a mentésben is.

"Az a politikus, aki a természeti katasztrófából, mások bajából politikát csinál, szégyellje magát" - hangsúlyozta Ajka szocialista alpolgármestere.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását