2024. május 14. - Bonifác

Augusztusban lép akcióba az MSZP

Az MSZP választmánya augusztus végi ülésén egészíti ki a párt országos választási bizottságát (ovb) - közölte Simon Gábor, a választmány elnöke szerdán az MTI-vel.
2009. július 8. szerda 14:43 - HírExtra
Simon Gábor elmondta, levélben fordult a választmány tagjaihoz, tájékoztatva őket arról, hogy az elmúlt pár napban történt konzultációk eredményeként a következő testületi ülést még a nyáron, az őszi politikai szezont megelőzően, egy augusztusi végi időpontban tartják meg.

Ez az időpont a testületi tagok jelentős többségének bírja a támogatását - jegyezte meg az elnök.

Hozzátette: ezen a tanácskozáson, az alapszabálynak megfelelően, megtárgyalják az országos elnökség javaslatát a párt országos választási bizottságának kibővítéséről.

Simon Gábor azt mondta, a levélben azzal a kéréssel fordult a párt parlamentjének tagjaihoz, hogy kapcsolódjanak be a választási program megalkotásának folyamatába. Fontos, hogy a választásokra egy határozott, egyértelmű feladatokat meghatározó, társadalom támogatását elnyerő, karakteres baloldali programmal készülhessen az MSZP - hangsúlyozta.

Simon Gábor vasárnap azt mondta az MTI-nek: a választmány vezetősége a héten konzultál a testület tagjaival arról, hogy mikor egészítsék ki a párt országos választási bizottságát.

Az MSZP szombati kongresszusa - az előzetes tervek ellenére - nem egészítette ki a választási időszakban a párt ideiglenes politikai kormányaként működő ovb-t, mivel nem volt hozzá alapszabályi felhatalmazása.

A párt szombaton elfogadott kongresszusi állásfoglalása szerint "a hatékony koordináció, a párton belüli együttműködés kiszélesítése, a különböző társadalmi csoportok és generációk megszólítása, az új szereplők bevonása érdekében" szükséges az MSZP országos választási bizottságának kiegészítése.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke a szombati kongresszuson azt javasolta, hogy az ovb-t egészítsék ki Botka László szegedi polgármesterrel, Ficsor Ádám titokminiszterrel, Molnár Csaba kancelláriaminiszterrel, Burány Sándor budapesti pártelnökkel és Boldvai László, Nógrád megyei pártelnökkel.

A pártelnök az MTI-nek adott interjújában később elmondta, az elnökség javaslatai nem véletlenszerűek voltak, két elvet tartottak szem előtt a bővítésnél: az egyik, hogy csatlakozzanak jó teljesítményű fiatalok, a másik pedig, hogy területi alapon, a megyei elnökök és Budapest képviseletében is érkezzenek tagok.

Az alapszabály szerint az MSZP országos választási bizottságának tagja a pártelnök, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, a párt elnökhelyettesei, alelnökei, a választmány elnöke, a parlamenti frakció vezetője, a pénztárnok, a pártigazgató és a kampányfőnök, további tagjait az országos elnökség javaslata alapján a választmány választja meg.

Az ovb kiegészítése része annak a politikai menetrendnek, amelyet az MSZP kongresszusa szombaton jóváhagyott. Ez alapján a jövő évi költségvetés parlamenti elfogadása után, november végén, december elején újabb kongresszust tartanak, amely elfogadja az MSZP választási programját, dönt a miniszterelnök-jelöltről, illetve országos listát állít, valamint alapszabály-módosítás után - rövid időn belül - dönt az új elnökségről.

A politikai menetrend szerint a költségvetés elfogadása után az ovb azon tagjai, akik fontos napi szervezési feladatokat vállalnak, megválnak kormányzati funkciójuktól.
A kongresszusi állásfoglalás szerint amennyiben új tagokat választanak az országos elnökségbe, az ovb velük kibővül, de régi tagjai is tovább dolgoznak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását