2024. május 4. - Mónika, Flórián

Nyílvános! Így emelték meg fizetésüket a képviselők

Nyilvános, a parlamenti honlapon hozzáférhető az Országgyűlés mentelmi bizottsága ülésének azon jegyzőkönyve, amelyen döntöttek a képviselői költségtérítésről szóló törvényhez benyújtott módosító indítványokról - mondta Géczi József Alajos, a bizottság szocialista elnöke szerdán az MTI érdeklődésére.
2009. július 8. szerda 12:29 - HírExtra
A képviselői költségtérítések ügyében népszavazást kezdeményező Seres Mária kedden azt mondta, kezdeményezi Szili Katalinnál, az Országgyűlés elnökénél, engedélyezze a betekintést a mentelmi bizottság zárt ülésének jegyzőkönyvébe, hogy kiderüljön, kinek a javaslatára cseréltek fel a törvényszövegben két kifejezést. Ez a csere azt eredményezte, hogy nem az alacsonyabb alapdíj, hanem az alapdíj bizottsági tagságért és frakció-tagságért megnövelt összege, a tiszteletdíj lett az alapja a képviselők pótdíjának.

Géczi József Alajos, a mentelmi bizottság elnöke elmondta, hogy kedden intézkedett arról, hogy az egyébként nyilvános jegyzőkönyvet tegyék fel a parlamenti honlapra. Arra a kérdésre, hogy kinek a kezdeményezésére nyújtotta be a testület a kifogásolt módosító indítványt, az elnök elmondta, hogy az előterjesztés már így érkezett a testület elé, amely sajátjává tette az elképzelést. Arra a konkrét kérdésre, ki jutatta el hozzájuk a módosító indítványt, Géczi József Alajos nem tudott választ adni. Megjegyezte, hogy egy előterjesztést számos más bizottság is véleményez.

A most nyilvánosságra hozott, a testület június 15-i ülésén készült jegyzőkönyvből sem derül ki, kinek a kezdeményezésére nyújtották be a szóban forgó bizottsági módosító indítványt. A dokumentum szerint bizottság egyhangúlag támogatta, hogy bizottsági módosító indítványként nyújtsák be azt a javaslatot, hogy "a tiszteletdíj legyen az alapja a költségtérítésnek, különös tekintettel arra, hogy az új adózási rendszer pozícióromlást fog eredményezni".

Az előterjesztő Göndör István (MSZP) a törvény elfogadása után jelezte: ősszel korrigálhatja a törvényhozás a "bakit". Emiatt a parlamenti képviselők egy része a költségtérítés jövő évi megszüntetésével a jelenlegi költségtérítése dupláját kaphatja választókerületi pótlék címén.

Az MTI információi szerint "a bakit" úgy javítanák ki, hogy a két fogalmat nem cserélnék vissza, hanem a pótdíjakat csökkentenék egyes képviselőknél, azoknál, akik kiemelt bizottságok, például alkotmányügyi, költségvetési bizottsági tagok, vagy országgyűlési tisztségviselők, például alelnökök.

Az eredeti törvényjavaslat szerint egy "átlagos" képviselő, aki csupán egy bizottságnak a tagja, 70-80 ezer forintos havi veszteséget könyvelt volna el jövőre, míg - a Seres Mária által kifogásolt módosító indítvánnyal együtt - az új, végül a parlament által elfogadott törvény szerint ez most hozzávetőleg 20 ezer forint lesz.

Az új, 2010-től életbe lépő szabályok szerint a képviselők javadalmazása adóköteles, de választhatnak: vagy a jövedelmük után, mint az egyéni vállalkozók személyi jövedelemadót fizetnek, vagy számlákat gyűjtenek, amelyet költségként levonnak a jövedelmükből. Utóbbi esetben év elején kell becslést készíteniük arról, hogy a bevételük hány százalékát tudják elszámolni az év folyamán.

Az Országgyűlés június 29-én fogadta el a képviselői költségtérítésekkel kapcsolatos két törvényt: az alkotmánymódosítást 340 igen, 19 nem szavazattal és 2 tartózkodás mellett, a képviselői juttatásokról szóló törvényt pedig 341 igen, 19 nem és 1 tartózkodás mellett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

hammer
2009. július 8. 13:32
Még szerencse ilyen sokan megszavazták. Nehogy már a tisztelt képviselők valamit is érezzenek a válságból.
Itt látszik az egészet le kell váltani !
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását