2024. május 16. - Mózes, Botond

Putyin és Obama javítaná a kapcsolatokat

Az orosz-amerikai kétoldalú kapcsolatok erősítésének szándékára utaló, udvarias megjegyzések hangzottak el Vlagyimir Putyin orosz kormányfő és Barack Obama amerikai elnök kedd reggeli találkozóján, ellentétben a két vezető minapi éles hangvételű üzenetváltásával.
2009. július 7. kedd 11:48 - HírExtra
Putyin a Moszkva melletti novo-ogarjevói rezidenciáján munkareggelin látta vendégül Obamát. Putyin a megbeszélés elején, a tévékamerák előtt közölte, hogy Moszkvában nagy reményeket fűznek Obamához az elmúlt években mélypontra került kétoldalú viszony javítása érdekében, míg Obama kijelentette: talán nem mindenben értenek egyet, de "kiváló lehetőség" kínálkozik számukra a kétoldalú kapcsolatok erősítésére.

A két politikus ezt követően a tervezettnél tovább, mintegy két órán át tárgyalt egymással szűk körben.

Obama első oroszországi látogatására készülve korábban úgy nyilatkozott az AP amerikai hírügynökségnek: azért is akar találkozni Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel és Putyinnal, hogy értésükre adja, a hidegháborús megközelítés idejétmúlttá vált az Egyesült Államokhoz való viszonyban. Obama elismerte, hogy Putyin - aki kormányfői megbízatása előtt két ciklusban is államfő volt - még mindig hatalmas befolyással rendelkezik Oroszországban, de úgy vélte róla, hogy fél lábbal a múltban él. Az orosz kormányfő úgy riposztozott, hogy szilárdan állnak a lábukon és mindig a jövőbe tekintenek.

Obama moszkvai látogatása alatt figyelme nagyobb részét Medvegyevnek szenteli - hétfői megbeszélésük után kedden várhatóan ismét találkoznak -, jóllehet széles körben úgy tartják, hogy Oroszországban a valódi hatalmat Putyin tartja kezében.

A két politikus most először találkozott személyesen; megbeszélésük után nem nyilatkoztak a sajtónak.

Az amerikai elnök programja Novo-Ogarjevót követően egy moszkvai gazdasági egyetemen folytatódott, ahol Obama beszédet mond. Az orosz sajtó szerint a Fehér Ház ennek ugyanolyan jelentőséget tulajdonít, mint Obama közelmúltbeli kairói beszédének, amelyben az iszlám világot igyekezett megszólítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását