2024. május 3. - Tímea, Irma

Zavargások törtek ki Kínában

Zavargások törtek ki Kína Hszincsiang (Xinjiang) régiójában - jelentette az Új Kína hírügynökség.
2009. július 6. hétfő 06:31 - HírExtra
A régió fővárosában, Urumcsiban (Urumqi) járműveket gyújtottak fel és akadályozták a forgalmat, a rendőrség igyekezett helyreállítani a rendet - számolt be a kínai állami hírügynökség, megemlítve, hogy járókelőket támadtak meg, de a rendbontók etnikai származását nem említette.

A Reuters brit hírügynökség pekingi forrása egy szemtanút idézett, aki szerint a zavargások mögött ujgurok állnak. Az incidens állítólag a városi piac közelében tört ki, és több ezren vonultak az utcákra. A kínai hírügynökség sem a zavargás okáról, sem a résztvevők számáról nem beszélt.

Hszincsiang 20 milliós lakosságának csaknem a fele ujgur. A népcsoport hangadói azt vetik a hatóságok szemére, hogy saját földjükön mind politikai, mind gazdasági értelemben a társadalom peremére szorítják őket, jóllehet területük gazdag természeti kincsekben, például ásványi anyagokban, földgázban.

Peking a muszlim vallású ujgurokat terrorista szervezkedésekkel vádolja, és állítása szerint több ujgur terrorsejtet sikerült már lelepleznie. A tavaly augusztusi pekingi olimpiai játékok alatt legalább három támadást követtek el rendőrök és félkatonai biztonsági szervezetek tagjai ellen Kasgarban. A rajtaütéseket a kínai hatóságok ujgur szakadároknak tulajdonították.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2009. július 6. 07:06
A muszlimok ugy látják,Obama őket támogatja,ezért várhatóan egyre bátrabbak lesznek.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását