2024. május 3. - Tímea, Irma

Balázs szerint Kína fontos partnerünk

A jelenlegi magyar kormány az ország legfontosabb partnerei között szeretné számon tartani Kínát, amely nagy bizalommal tekint Magyarországra, ez alapján pedig Magyarország kínai szempontból regionális centrummá válhat - mondta a magyar külügyminiszter.
2009. július 2. csütörtök 15:37 - HírExtra
Balázs Péter négynapos munkalátogatáson tartózkodik Kínában, ahol főleg politikai jellegű megbeszéléseket folytat kínai meghívójával. Elmondta: a magyar kormányok nagy figyelmet fordítottak a Kínához fűződő viszonyra, de a Bajnai-kabinet - korábban nem használt kifejezéssel - prioritásként jelölte meg ezt a kétoldalú kapcsolatot és a tárcavezető ezt a szándékot ismertette kínai kollégájával.

A két ország kapcsolatairól azt mondta, hogy nagyon sokrétűek. Szinte kivételes például, hogy Budapesten már van magyar-kínai két tannyelvű iskola. A kínai jegybank először Magyarországon nyitott leánybankot, és megnyílik egy olyan központ, amelyben márkás kínai termékeket árusítanak majd, tehát nem csak az olcsó kínai áruk lesznek jelen a magyar piacon - mondta.

Balázs Péter szerint a kétoldalú kereskedelmi forgalom már most is nagy, több mint hétmilliárd dollár volt tavaly. Fontos látni, hogy miközben a világ nagy része küszködik a gazdasági válsággal, a kínai gazdaság növekedési üteme szinte töretlen. Mindazonáltal ennek eléréséért Kínának rengeteg hazai intézkedést kellett meghoznia - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását