2024. május 5. - Györgyi

Egy sörözés Orbán Viktorral?

Aki még nem tudja, merre töltsön el egy hetet a nyáron, ajánljuk figyelmébe a Tusnádfürdőn 2009-ben is megrendezésre kerülő Bálványosi Szabadegyetemet. A részletekről a főszervezőt, Sándor Krisztinát kérdeztük.
2009. június 29. hétfő 12:25 - Kőrösi Viktor Dávid
A Tusnádfürdőn megrendezésre kerülő szabadegyetem évek óta nagy visszhanggal ér véget, s nem csak az erdélyi, de a hazai politikai élet menetét is befolyásolja. A szabadegyetemet 2009-ben szervezik meg huszadik alkalommal, amely apropóján a rendezvény egyik főszervezőjét, Sándor Krisztinát kérdeztük a programokról, a rendezvénysorozat múltjáról és jelenéről.

Több néven is ismert a Tusnádfürdőn megrendezésre kerülő szabadegyetem: Tusványos, Bálványos, Tusnádfürdő.

A rendezvényt eredetileg Bálványoson szervezték meg, amikor pedig kinőtte magát az ottani keretek közül, átkerült a szabadegyetem Tusnádfürdőre. A Tusványos név egy fantázianév, amely a Bálványos és a Tusnádfürdő nevekből lett összevonva. Mindez a folyamatosságot hivatott szimbolizálni, s nem jelent valós földrajzi helységet, vagyis Tusványost nem érdemes a térképen keresni, mert olyan nincs. Tusnádfürdőt viszont érdemes.

Mennyire megy flottul a szervezés? Vannak ellenérdekeltek?

Természetesen vannak olyanok, akik számára a tusnádfürdői szabadegyetem kevésbé illik bele a nézeteibe, mind Erdélyben, mind Magyarországon, a szervezés elé viszont nem gördül akadály. Most különösen, hiszen Erdélyben az összefogás csökkentette az erdélyi magyar politikai szereplők közötti feszültségeket. Az ellenérdekeltek jellemzően inkább nem vettek részt a programokban, illetve elhallgatták a szabadegyetemet, a szervezéssel azonban ebből fakadóan nem voltak gondok.

Huszadik alkalommal kerül megrendezésre a szabadegyetem. Miben lesz jubileumi a mostani tábor?

Infók
A július 14 és 19 között megrendezésre kerülő Bálványosi Szabadegyetemmel kapcsolatos információkért érdemes a rendezvény honlapját meglátogatni, vagy e-mailt írni a tusvanyos@tusvanyos.ro e-mail címre. Szállás sátorban és faházakban is lehetséges.
A programokat illetően a korábbiaktól nem lesz gyökeres az eltérés. Ugyanúgy lehetőség lesz például meghallgatni a közéleti személyiségek előadásait, utána lehet velük kötetlenül beszélgetni, lehet sörözni a sörsátorban, s lehet bulizni az esti koncerteken. Ami viszont a jubileumra fog utalni az az, hogy több retrós hangulatú program is lesz. Csütörtökön fél napot Bálványoson fogunk tölteni, ahol életfát fogunk felavatni, vagy például meg lehet tekinteni majd az elmúlt húsz év szabadegyetemes trikóit. Ezen túl lesz egy olyan program, amelyben a szabadegyetem alapító tagjai fognak előadást tartani A Bálványosi Szabadegyetem 20 éve címmel.

A húsz évvel ezelőttihez képest mennyiben változott a tusnádfürdői szabadegyetem?

Leginkább annyiban, hogy a kilencvenes évek elején konferencia-jellege volt, míg most könnyedebb, igen sokszínű a program. Ahogy mondtam, lesz lehetőség előadásokat hallgatni, az előadókkal kötetlenül beszélgetni, koncerteken bulizni, sörözni. A húzó nevek között jelen lesz Orbán Viktor, Tőkés László, Toró T. Tibor, s meghívtuk Markó Bélát is, aki reményeink szerint szintén eljön a táborba. Lesznek különböző tematikus sátrak, napirenden lesz természetesen a gazdasági válság, az új Európai Unió, az őszi romániai elnökválasztások és még sok aktuális kérdés. Mindezeken túl a Tusványosi Szabadegyetem Erdély közéletét legjobban befolyásoló rendezvényévé nőtte ki magát.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását