2024. május 2. - Zsigmond

Ők vihették haza a Magyar Szabadság Díjat

A vasfüggöny lomlásának 20. évfordulóján adták át Gödöllőn a Magyar Szabadság Díjat, amit ebben az évben Tempfli József Nagyváradi megyés püspök és Rózsás János gulágot megjárt író vehetett át.
2009. június 28. vasárnap 06:30 - HírExtra
A Magyar Szabadság Napja alkalmából idén immár 11. alkalommal adták át a Magyar Szabadságért Díjat június 27-én, szombaton Gödöllőn, az Erzsébet királyné Szálloda dísztermében. A 2009-es év kitüntetettjei: Tempfli József Nagyváradi megyés püspök és Rózsás János Gulágot megjárt író. A díjakat Gémesi György elnök és Koltay Gábor, a kuratórium társelnöke adták át.

Az ünnepség elején Hans Friedrich von Solemacher, a német Hanns Seidel Alapítvány elnöke modott köszöntőt. Kiemelte: éppen 20 éve omlott le a vasfüggöny. "1989 a csodák éve volt, ebben az esztendőben indult el az folyamat, ami a berlini fal leomlásához is vezetett, s amiben a magyar népnek óriási szerepe volt" – fogalmazott.

Rózsás János 1944-ben került ki leventeként a szovjet frontra, ahol azonnal hadifogságba esett, majd tíz év kényszermunkára és örökös száműzetésre ítélték. A málenkij robot idején jó barátságba került Alekszandr Szolzsenyicinnel, aki a Gulág szigetcsoport című művében meg is emlékezik róla. Miután visszatérhetett Magyarországra, megírta visszaemlékezéseit, ami csak a rendszerváltás után jelenhetett meg. Művei közül kiemelkedő a Gulag lexikon, ami segít e történelmileg fehér folt felszámolásában.

Tempfli József nagyváradi megyés püspök az elmúlt két évtizedben papi tevékenysége mellett visszaszerzett több egykori egyházi tulajdont, többek között a püspöki palotát és több kórházat. Koltay Gábor a Magyar Szabadság Napja Alapítvány kuratóriumának tagja úgy fogalmazott: "Romániában élni, és katolikus püspökként dolgozni, felér egy Gulággal."

1991. június 19-én hagyta el hazánk területét az utolsó szovjet katona. Azóta is minden évben június utolsó szombatján emlékezünk arra, hogy Magyarország szabad független állam. 2000-ben az Országgyűlés törvényt fogadott el, melyben június hónapjának utolsó szombatját a Magyar Szabadság Napjává nyilvánította.

A díjat azok kaphatják, akik az elmúlt évtizedekben nagyban hozzájárultak Magyarország függetlenségéhez, önállóságához, a magyarság megmaradását szolgáló alkotások létrehozásához, tevékenységükkel a magyarság fennmaradását szolgálják. Az elmúlt esztendők kitüntetettjei között van Grosics Gyula, Sebestyén Márta, Pozsgay Imre, özv. Antall Józsefné, Csoóri Sándor, Nemeskürty István.

A díjátadót követően mutatták be a gödöllői Alsóparkban 19. Magyar Szabadság Napja ünnepi műsorát, Tolcsvay László – Tolcsvay Béla: "Magyar Mise" oratórium-előadását. Közreműködtek: Sebestyén Márta, Sáfár Mónika, Sasvári Sándor, Tolcsvay László, az Amadinda együttes, a Dohnányi Zenekar, a Hegedős együttes, Födő Sándor rockzenekara, a Honvéd együttes tánckara és a Rotunda együttes.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását