2024. május 3. - Tímea, Irma

Levelet kaptunk Obamától!

Barack Obama szerint 1989. június 27. történelmi fordulópont volt; az Egyesült Államok elnöke ezt a vasfüggöny lebontásának 20. évfordulója alkalmából a magyar népnek írt levelében jelentette ki.
2009. június 27. szombat 16:06 - HírExtra
A szombati parlamenti emlékülésen felolvasott levélben - amelyet a kormányszóvivői iroda bocsátott az MTI rendelkezésére - Barack Obama úgy fogalmazott: kevés ilyen nagy jelentőségű dátum van, amikor a világ szemtanúja lehetett annak, ahogy az emberi szellem legyőzi a balsorsot, és a remény, a szabadság ereje győzedelmeskedik a zsarnokság és a kudarc felett.

Az Ausztriát és Magyarországot elválasztó szögesdrótkerítés békés lebontása, valamint az osztrák és a magyar kormány bátor döntése a határ megnyitásáról előkészítette a szabadság térnyerését a szomszédos országokban is - írta. Hozzátette: végéhez közeledett a kommunista uralom a régióban, és örökre megváltozott Európa politikai térképe.

Az amerikai elnök levelében azt írta: egy emberöltő töredéke alatt Magyarország határain lehullott a vasfüggöny, és az ország a békés, egységes és szabad Európa szerves részévé vált. Szavai szerint mára gyermekek egész nemzedéke nőtt fel a szabad Magyarországon, egy olyan Magyarországon, amely elkötelezett barátja az Egyesült Államoknak, megbecsült tagja a NATO-nak, és valódi európai partner.

"Tisztelgünk mindazok előtt, akik akkor bátran kiálltak a változás eszméje mellett, és elindították a mind a mai napig tartó fejlődés folyamatát. Az Egyesült Államok népe nevében gratulálok e kiemelkedő ünnepen, és szívből kívánom, hogy a két nagyszerű nemzet közötti barátság a jövőben is folytatódjék" - zárul Barack Obama levele.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását