2024. május 8. - Mihály

Veszélyben a drogprevenció

Nehéz helyzetbe kerültek a kábítószer-fogyasztás ártalmait megelőző és kezelő civil szervezetek a kormány egy elhibázott rendelete miatt - olvasható az Ártalomcsökkentők Szakmai Egyesületének MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
2009. június 26. péntek 17:03 - HírExtra
A közleményhez csatlakozott a Magyar Addiktológiai Társaság, Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége és a Magyar Drogterápiás Intézetek Szövetsége is.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium egyik rendelete értelmében a pályázati programok többsége várhatóan még az eddigiekhez képest is lassabban juthat majd pénzhez - írták.

A szakmai szervezetek szerint eddig is "költői túlzás" volt az úgynevezett előfinanszírozás, mivel valójában a programok gyakran már hónapok óta működtek, mire forráshoz jutottak. Félő, hogy ez a folyamat lesz most még lassabb és kiszámíthatatlanabb, mivel a civil szervezetek csak akkor pályázhatnak, ha rendelkeznek a pályázat megvalósításához elegendő és jellemzően jelentős megtakarítással.

"Tisztában vagyunk vele, hogy manapság szinte minden szcénát, így a szociális terület egészét keményen érinti a válság, így mi sem lehetünk kivételek. Itt nem pusztán néhány civil szervezet megszűnése a tét, hanem az, hogy számos eddig főleg civilek által elvégzett állami és önkormányzati feladat válik gazdátlanná" - áll a közleményben.

A szervezetek szerint a rendelet miatt a drogprevenciós és egészségfejlesztő programok számos iskolában veszélybe kerülhetnek egy olyan időszakban, amikor a pedagógusokra egyre nagyobb nyomás nehezedik a különféle devianciák miatt és kevesebb szenvedélybeteg kaphat segítséget a kezelőhelyeken. Felteszik a kérdést: ha a halmozottan hátrányos területeken a mára már kialakult utcai szociális munkások jelenléte csökken, a közterek, parkok, játszóterek biztonságosabbá tételének feladatait ki veszi át. Fogják-e bírni az önkormányzatok és a hagyományos ellátórendszer tagjai a gettósodott városrészekben rájuk zúduló bűnmegelőzési és közegészségügyi többletfeladatokat, amelyeket most nagy arányban civil szakemberek végeznek - kérdezik.

Amennyit rövidtávon a kormány megspórolhat a rendelet által, azt az adófizetőknek sokszorosan vissza kell majd fizetniük a kábítószer miatti halálesetek, megbetegedések és bűncselekmények növekvő száma miatt - írják.

A közlemény szerint a szakmai szervezetek képviselői számos alkalommal kaptak szóbeli ígéretet a minisztérium különböző rangú vezetőitől a probléma rendezésére. Áprilisban levélben fordultak a szociális és munkaügyi miniszterhez a finanszírozási probléma sürgős orvosolása érdekében, aki – elismerve a felvetés jogosságát - kérésüket továbbutalta a Pénzügyminisztériumnak. Itt azonban az egyeztetési folyamat végleg elakadt, a tárcától semmilyen válasz nem érkezett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását