2024. május 5. - Györgyi

Hitelfelvétel vagy a beruházások ösztönzése?

Koszovó elmúlt másfél évét leginkább a „vegyes” jelzővel lehetne illetni – nyilatkozta a HírExtrának Juhász József Balkán-szakértő, hozzátéve: van jövője az új államnak, bár nehézségekkel is szembe kell néznie.
2009. június 26. péntek 18:19 - Kőrösi Viktor Dávid
Az elmúlt másfél évben Koszovó vegyes képet mutatott, amely megítélésében – úgy látszik – még a szakértők között sincs teljes összhang – bár az ördög ez esetben is inkább a részletekben lakozik, semmint a nagy vonalakban. Martti Ahtisaari béketárgyaló az egyik napilapnak elégedetten nyilatkozott a koszovói államfejlődés folyamatairől. Szerinte az intézményrendszer kiépítettsége majdnem teljes, s a legnagyobb kihívást a gazdasági kérdések jelentik. Mindettől függetlenül az állam jövője szempontjából fontos, hogy részt vesz a nemzetközi pénzügyi szervezetek munkájában, így például tagja az IMF-nek és a Világbanknak. Gazdasági értelemben Ahtisaari szerint kiváló adottságai vannak ahhoz, hogy a régió energetikai centrumává váljon.

Juhász József Balkán-szakértő a HírExtrának elmondta: vannak területek, amelyeket illetően elmondható, hogy jól, s vannak olyanok, amelyeket illetően rosszul teljesített Koszovó. Egyértelműen pozitív az állami intézményrendszer működése. Ezt nagy részben a még nem független Koszovó tartomány intézményei jelentik, a hiányzó intézményeket pedig a függetlenség óta folyamatosan építik ki.

Ebből a szempontból Koszovó rendben van – mondta Juhász, hozzátéve, hogy lényeges lesz az, hogy a jogi kereteket milyen tartalommal fogják kitölteni. Kérdésünkre elmondta: a szerb kisebbséggel kapcsolatos autonómia a Magyarországon használt értelemben nem volt elvárás Pristinával szemben, inkább arról lehet beszélni, hogy a koszovói szerbek – saját, közösségi ügyeiket illetően – ugyanolyan jogosítványokkal rendelkezzenek, mint az albánok.

Csalódás és nehézség

Központ
Az elsőrendű cél nem az ENSZ-tagság, hanem a nemzetközi pénzügyi szervezetekben való részvétel, így nagy öröm Martti Ahtisaari számára, hogy Koszovó ma már tagja a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) és a Világbanknak. Ahtisaari úgy látja, koszovónak kiváló adottságai vannak ahhoz, hogy energiaipari központ legyen, a szükséges tőkét azonban külföldről kell kölcsönkérnie. A jövőben Koszovó termelheti az energiát az egész térségnek - jósolta a béketárgyaló.

Forrás: Magyar Nemzet
A szakértő szerint némi csalódásra ad okot, hogy csupán hatvan állam ismerte még el az államot. Várható volt, hogy lesznek, akik nem fogják elfogadni Koszovó létét, s korábban arra is lehetett számítani, hogy ezek az országok esetleg egy blokkba tömörülnek a kérdést illetően. Felvetésünkre, miszerint Ahtisaari „nagyon bátorító kezdésként” jellemezte a hatvan állam elismerését, Juhász azt mondta: „ha politikus lennék, talán én is ezt mondanám”, majd hozzátette: nem egyértelműen rossz ez az arány, de a világ országainak kétharmada – a Koszovót el nem ismerő államok száma – sok. Ráadásul a Közel-Keleten alig foglalkoznak a kérdéssel – fűzte még hozzá.

Gazdasági értelemben Juhász József szerint Koszovó kilátásai jók, de a tőkevonzást erősíteni kell. Nyilván a gazdasági válság is közrejátszik, a beruházások mértéke visszaesett, azonban tőke nélkül nagyon nehéz lesz a gazdaságot felépíteni. Az energetikai központot illetően a bányászatnak nagy hagyománya van, komoly lignit-, réz- és cinktartalékokkal rendelkezik az ország, de ezekkel nincs egyedül: Szerbia szintén rendelkezik energiahordozókkal. További problémát jelent, hogy az Európai Unió stratégiája a megújuló energiahordozók elterjesztése, valamint a környezetkímélő energia-termelés felé mutat, márpedig a fenti energiahordozók ezen célkitűzések közül egyiknek sem felel meg. A koszovói vezetésen ugyanakkor nem látszik az, hogy csak és kizárólag az energetikára szeretnének fókuszálni.

Egyelőre fontosabb kérdés a gazdaság pénzelésének kérdése. Juhász szerint egyértelműnek tűnik, hogy az IMF-, illetve EBRD-kölcsönök felvétele helyett a beruházások ösztönzése a koszovói kormány prioritása.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását