2024. május 4. - Mónika, Flórián

Elhunyt a Nobel-díjas immonológus

Kilencvenkét évesen elhunyt Jean Dausset Nobel-díjas francia immunológus, a szervátültetéseket megalapozó kutatások, valamint a humán genom feltérképezésének úttörője.
2009. június 25. csütörtök 09:58 - HírExtra
Dausset 1916. október 19-én született Toulouse-ban, a Párizsi Orvosi Egyetemen végzett, majd itt is tanított. Transzplantációs központot, valamint az emberi genomot kutató intézetet alapított.

1958-ban fedezte fel a humán leukocita antigén (HLA) rendszert, amely lehetővé tette az orvosoknak, hogy szervátültetések előtt a donor és a befogadó összeférhetőségét a sejtfelszíni fehérjék ellenőrzésével megállapítsák.

"E felfedezésnek köszönhetően világszerte fejlődött a szervadományozás és a transzplantáció, számos életeket mentett meg" - méltatta Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök a június 6-án a spanyolországi Mallorca szigetén elhunyt tudóst.

Dausset 1980-ban kapott orvosi Nobel-díjat az amerikai George D. Snell és Baruj Benacerraf társaságában az immunológiai reakciókat szabályozó, genetikailag meghatározott sejtfelszíni szerkezetek tanulmányozásában elért eredményeiért.
Jean Dausset immungenetikus 1981-től a Magyar Tudományos Akadémiának is tiszteleti tagja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását