2024. május 25. - Orbán

Basescu lányának tagságát megszavazná az RMDSZ is

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kész megszavazni Elena Basescu európai néppárti tagságát, Tőkés László sem ellenzi, hogy Traian Basescu román államfő független jelöltként bejutott lánya ennek az európai parlamenti csoportnak a tagja legyen.
2009. június 23. kedd 10:15 - HírExtra
A román elnök 28 esztendős lánya, aki korábban a modellszakmában futott be karriert, az európai parlamenti választásokon a Demokrata Liberális Párt (PD-L) listáján akart indulni. E párton belül ez sokak ellenállását váltotta ki. Elena ezért kilépett a pártból, és független jelöltként szállt versenybe, nem is sikertelenül: 4,22 százalékos eredményével bejutott az európai intézmény padsoraiba. Ezután visszalépett a PD-L-be, amelynek pozícióit mindenképpen erősíti Elena sikere.

Mivel Elena Basescu (aki EBA néven szerepelt a választásokon) az Európai Néppártba kérte felvételét, Surján László levelet írt e politikai csoport tagjainak. A támogatjuk a nepotizmust? című elektronikus levelében a politikus úgy véli: a román államfő lánya nem érdemli meg, hogy az európai törvényhozás legnagyobb frakcióját alkotó tömörülés tagja legyen.

Kétli, érdekében áll-e a Néppártnak, hogy olyasvalakit vegyen föl soraiba, aki homályos nyilatkozatokat tett többek között a könnyű drogok legalizálásáról, akinek számára komoly hátteret jelentett a választáson a családi hátszél, és aki - miután saját pártja ellenezte, hogy színeiben induljon a választáson - függetlenként jelöltette magát, veszélybe sodorva ezzel a konzervatív politikai családhoz tartozó párt eredményeit. Surján ugyanakkor Brüsszelben az MTI-nek hangsúlyozta: nem személyekről van szó, hanem elsősorban a frakció egységének megóvásáról.

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, aki az RMDSZ nevén bejegyzett Magyar Összefogás listájának vezető helyén jutott el Brüsszelbe, az Agerpres hírügynökségnek elmondta: nagy érdeklődéssel várja az Európai Néppárt döntését Basescu kisasszony esetében.

Tőkés emlékeztetett: maga is hasonló helyzetben volt 2007-ben, amikor független képviselőként kérte felvételét ebbe az európai frakcióba, de visszautasították. Akkor épp a román demokrata-liberálisok szavaztak ellene. Hangsúlyozta: nem ellenzi Elena Basescu tagságát, a helyzetet viszont kényesnek tartja, mivel maga a PD-L teremtett precedenst az ilyesmire.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását