2024. május 11. - Ferenc

Az ENSZ főtitkára is kikelt Irán ellen

Az ENSZ főtitkára hétfőn felszólította az iráni hatóságokat, hogy haladéktalanul vessenek véget a letartóztatásoknak, a fenyegetéseknek és az erő alkalmazásának.
2009. június 23. kedd 09:05 - HírExtra
Ban Ki Mun sajtószolgálatán keresztül fejezte ki megdöbbenését az ázsiai országban megrendezett elnökválasztás óta történt események kapcsán. Különösen az sújtotta le, hogy a civilek ellen bevetett erő következtében emberek vesztették életüket és sebesültek meg. A világszervezet vezetője felszólította Teheránt, hogy tartsa tiszteletben az alapvető polgári és politikai jogokat, főként a véleménynyilvánítás és a szabad gyülekezés jogát.

Ban Ki Mun szerint az Iránban kialakult helyzet aggasztó, és ezért a főtitkár a teheráni kormányt és az ellenzéket egyaránt arra kérte, hogy békés úton igyekezzenek nézeteltéréseiket felszámolni.

Hétfőn ismét az utcára vonultak az emberek, és hozzávetőleg ezren tüntettek Teherán központjában Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök vitatott újraválasztása ellen, illetve egy női tüntető emlékére, akivel szombaton haslövés végzett.

Két órával a megmozdulás kezdete után a nagy erőkkel felvonuló rohamrendőrség könnygáz bevetésével és a levegőbe leadott figyelmeztető lövésekkel feloszlatta a tömeget. Szemtanúk szerint mintegy ötven-hatvan ellenzéki tüntetőt őrizetbe vettek a rendőrök.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását