2024. május 26. - Fülöp, Evelin

Múzeum nyílt a Pinochet-diktatúra áldozatainak emlékére Santiagóban

Egy fogoly levele, egy feljelentő névtelen levél, ellenzéki közlemények az eltűntekről, börtönben készült tárgyak, száműzöttek útlevelei, amely csak "kifelé" érvényesek: ilyen és hasonló tárgyak népesítik be azt a santiagói múzeumot, amelyet novemberben nyitnak meg a Pinochet-diktatúra (1973-1990) áldozatainak emlékére.
2009. június 21. vasárnap 19:38 - HírExtra
"Az emlékezet és az emberi jogok múzeuma" anyagát az egykori áldozatok és hozzátartozóik adományozzák. Az első tárgyakat a napokban vette át Michelle Bachelet chilei államfő, akinek apja a rezsim egyik börtönében halt meg 1974-ben, és annak idejét őt magát is megkínozták.

"Senki sem tagadhatja, senki sem teheti semmissé az emberi jogsértések tragikus történetét Chilében. A relikviákkal és az elbeszélésekkel felelevenítjük azt a kort, hogy mindenkinek meglehessen a saját olvasata a múltról, és elgondolkodhasson arról, miként lehet együtt jobbá tenni életünket, hogy soha többé ne következhessen be hasonló tragédia" - jelentette ki az elnök a 17 évig tartó diktatúráról szólva, amelynek több mint 300 halottja és eltűntje volt, és legalább 28 ezer ember szenvedett el kínvallatásokat.

Michelle Bachelet maga is a múzeum rendelkezésére bocsátja néhai tábornok apja leveleit, aki az 1973-ban puccsal megdöntött és meggyilkolt Salvador Allende elnök köreihez tartozott. Az akkor egyetemista Michelle-t és anyját 1975-ben börtönözték be a hírhedt santiagói "Villa Grimaldiban", amelyet azóta emlékhellyé alakítottak át.

A személyes emlékek mellett plakátok, archív sajtóanyagok, hivatalos jelentések és dokumentumfilmek is felidézik a diktatúra éveit. A johannesburgi apartheid-múzeum és a washingtoni holokauszt-múzeum mintáját követő intézmény, amelynek építését tavaly decemberben kezdték el mintegy 20 millió dolláros költségvetéssel, üvegpalota lesz, hogy minél több legyen benne a fény a sötét évek kontrasztjaként.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását