2024. május 5. - Györgyi

A klímaváltozás miatt siet a kakukkolás is

A kakukk hangja a tavaszt jelzi már időtlen idők óta, de talán csak keveseknek tűnik fel, hogy ez a hang (is) ma már egyre korábban hallható.
2009. június 21. vasárnap 21:06 - HírExtra
Ennek oka a klímaváltozás, amely arra kényszeríti a vándormadarakat, hogy korábban érkezzenek fészkelő helyeikre, illetve a maradókat, hogy korábban rakják le tojásaikat. Ez a sietség azonban nem egyforma minden fajnál, és ez okoz zavart a kakukknál - írja a Corriere della Sera című olasz lap, amely ismerteti azt a munkát, amelyet Nicola Sainónak, a milánói egyetem ornitológusának vezetésével finn, francia és orosz kutatók végeztek.

Azokat a változásokat elemezték, amelyek hatvan év alatt végbementek a kakukk egyedi, tojáslerakási szokásaiban. Mint köztudott, a kakukk más madárfajták fészkébe rakja le tojásait, és becsapva őket a "fogadó" szülőkkel nevelteti fel fiókáit. A cselt, amelyet először a nagy ókori filozófus, Arisztotelész figyelt meg, olyan tökélyre fejlesztette, hogy színben, formában, nagyságban különböző tojását is sikerült olyanná alakítani, mintha a nevelő szülőké volna. A tojás átalakítása egy különleges kromoszómán keresztül a tojók ágán tökéletesedik.

Csakhogy a klímaváltozásnak köszönhetően az idegen fészkekben más-más időpontban kezdődik a költés. A rövid távon vándorlók és a helyben maradók jóval előbb kezdik, mint azok a madarak, amelyek messziről jönnek. A kakukk, amely az utóbbi kategóriába tartozik, továbbra is "szinkronban" van a hosszú vándorútra kelőkkel, például a nádi poszátával, aminek következtében az utóbbi 60 év alatt a hozzájuk csempészett tojások megduplázódtak. A többiek viszont előbb költenek, mint ahogy a kakukk megérkezne vagy megérnének a tojásai, így ezeknek fészkeiben erőteljesen csökken a kiskakukkok száma. Ezzel azonban a kakukk-populáció is veszélybe kerülhet - állapították meg a kutatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását