2024. május 7. - Gizella

Obama és az apák napja

Az apa nélkül felnőtt Barack Obama amerikai elnök idén is több eseményen ünnepli meg az apák napját, amelyet vasárnap tartanak az Egyesült Államokban.
2009. június 19. péntek 22:06 - HírExtra
Az Egyesült Államok elnökei általában egy felületes főhajtással szokták elintézni az apák napját, Obama számára azonban ez különleges alkalom, amelyen ismét fel kívánja hívni a figyelmet az apa nélküli gyerekek nehéz sorsára, a gyerekeiket elhagyó apák felelőtlenségére.

Az amerikai anyától és kenyai apától származó Obama első önéletrajzi művében, az Álmok apámtól című könyvében az apja iránti vágyakozásról írt, valamint arról, hogyan zarándokolt el Kenyába gyökereinek felkutatására. Obamát és anyját Barack 2 éves korában elhagyta a néhai apa, és visszaköltözött Hawaiira; Obama később csak egyszer, 10 évesen találkozott vele.

A Fehér Ház sajtószolgálata pénteki napi nyitó üzenetében Obamának az apák napjával kapcsolatos fellépéseivel foglalkozott. Az apák napja hétvégéje előtti napon az elnök egyik fő témája ez az ünnep. Négy órát szentel a témának, több helyszínen hívja fel a figyelmet a nap fontosságára, amely a gazdasági válságról, a háborúkról és egyéb fontos eseményekről szóló hírek mellett valószínűleg elsikkadna.

Obama, aki elnökként tulajdonképpen az "első apa", alelnökével, Joe Bidennel a Fehér Ház Keleti szobájában mond beszédet az apaság, valamint a családsegítő programok jelentőségéről, később az elnöki rezidencia déli gyepén fővárosi iskolás fiúkkal találkozik. Ellátogat a fiatalok képzését segítő Year Up nonprofit központba, és beszédet mond egy gyűlésen az apák felelősségéről, "nemzeti párbeszédet" kezd az apaságról. Teret szentel az apaság kérdésének az Esperanza Nemzeti Hispán Imareggelin és szót ejt róla a Rádiós és Televíziós Tudósítók éves gálavacsoráján is.

"Nemzeti prioritás jó, felelősségteljes apának lenni" - ez a fő mondanivalója az elnöknek, akinek videoüzenetét szombaton játsszák le Washington híres sétányán, a központi fekvésű Mallon, ahol gyűlést rendeznek a felelős apaság mellett.

Obama tavaly némi vihart kavart, amikor elnökjelöltként apák napi üzenetében Chicago egyik feketék által látogatott templomában azt fejtegette, hogy a családjukat elhagyó apák nem férfiakként, hanem gyerekekként, felelőtlenül viselkednek. A fekete közösségre utalva hangsúlyozta, hogy bár több utcai rendőrre, állásra és jó tanárra van szükség az elkallódó gyerekek problémájának megoldására, a felelősség kérdése a családi otthonban kezdődik.

A 300 milliós népességű Egyesült Államokban nagyjából 24 millió gyerek nevelkedik apa nélkül, és a statisztikák szerint aránytalanul nagy hányaduk afroamerikai.

Az apák napját a világ 52 országában június harmadik vasárnapján ünneplik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását