2024. május 7. - Gizella

Bush Obamát bírálta

George Bush volt amerikai elnök több kérdésben közvetve bírálta utódát, egyebek között kijelentette: az előző kormánynak a terrorgyanús foglyokkal szembeni vallatási módszerei törvényesek voltak.
2009. június 18. csütörtök 19:18 - HírExtra
Bush - aki azt szokta hangoztatni, hogy elvből nem kritizálja az új elnököt - a Pennsylvania állambeli Erie-ben, egy üzleti csoport exkluzív rendezvényén tett burkolt bíráló megjegyzéseket Obamára. A Fehér Ház korábbi lakója kijelentette, hogy kormánya minden törvényes módszert és eszközt felhasznált a terroristák kézre kerítésére, mielőtt azok újra lecsapnak. Azt is közölte, szerinte az Egyesült Államoknak támadó, nem pedig védekező politikát kellene folytatnia.

A guantánamói fogolytábor tervezett bezárása kapcsán megjegyezte: a Kuba szigetén fekvő táborban vannak olyan rabok, akik gondolkodás nélkül hajlandók lennének amerikaiakat ölni. Szerinte a terroristák meggyőzése nem működik, terápiával nem lehet megváltoztatni észjárásukat. Azt a nézetét is kifejtette, hogy a magánszektor, nem pedig a kormány fogja rendbe rakni a gazdaságot. "A magánszektor fogja kivezetni az országot a jelenlegi válságból (...) az emberek jobban el tudják költeni a pénzüket, mint a kormány" - fogalmazott a szerdai rendezvényen, közvetve kritizálva ezzel azt, hogy az Obama-kormány több pénzintézet és nagyvállalat tulajdonosa lett.

Védte ugyanakkor azt, hogy kormánya egy a 30-as évekbelinél is súlyosabb gazdasági összeomlás elkerülése, a pénzügyi rendszer működőképességének fenntartása érdekében kénytelen volt mentőövet dobni a bankoknak. A válsággal kapcsolatban derűlátó volt: szerinte a szabad piacok, a szabad kereskedelem és a szabad vállalkozás rendszere túljutnak a krízisen. Bush azt is közölte: ellenzi az egészségügy államosítását. Obama a magánbiztosítók mellett állami biztosítási rendszer bevezetését tervezi. Véleménye szerint enélkül is sok egyéb módon lehet orvosolni a helyzetet.

A volt elnök egyórás fellépése során ismételten hangsúlyozta, hogy közvetlenül nem bírálja az új elnököt, saját kormányának teljesítményét értékelve azonban többször burkolt kritikát gyakorolt. Az iráni elnökválasztásról annyit mondott, hogy nem tűnik nagyon tisztességesnek, és nagy a csalódottság Iránban. Nem bírálta azonban Obamát, amiért - a konzervatívok egyre hangosabb bírálata szerint - nem gyakorol keményebb kritikát Teherán irányában. Bushnak ez volt a második olyan beszéde, amelyet elnöksége óta az Egyesült Államokban tartott (kétszer mondott beszédet Kanadában). Bár a volt elnök biztonságára továbbra is ügyel a titkosszolgálat, hosszú évek ez volt az első olyan Bush-fellépés, amely előtt a vendégeknek nem kellett fémérzékelős kapukon áthaladniuk.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását