2024. május 25. - Orbán

Gusztos szerint belül kell először rendet tenni

Az SZDSZ-nek markáns politikai fordulatra, az új elnök erejét biztosító belső kiegyezésre és szervezeti megújulásra van szüksége - írta hétfői blogbejegyzésében Gusztos Péter; a frakcióvezető-helyettes egyúttal kijelentette, hogy nem vállalná az elnöki posztot.
2009. június 15. hétfő 09:05 - HírExtra
A szabadhaza.blog.hu oldalon megjelent írásában Gusztos Péter kijelenti, hogy az SZDSZ elvesztette a kapcsolatát a liberális szavazókkal. "Ez így nem mehet tovább, erre nincs szükségünk - ezt üzenték (...) az otthon maradó vagy más pártot választó korábbi SZDSZ-es szavazók, akik persze ettől még liberális választók maradtak. Épp csak képviselet nélkül" - írta a képviselő.

Hozzáteszi: továbbra sincs másik liberális párt, ezért a Szabad Demokraták Szövetségéből kell és lehet új liberális pártot csinálni. Úgy látja, ehhez újra kell fogalmazni a párt politikai stratégiáját, és az alapoktól kell újraépíteni szervezetét, erre pedig nem lesz képes egy ember, egyedül.

Gusztos Péter szerint a liberális párt kormányhoz való viszonyának nem lehet egyedüli meghatározója az a cél, hogy Orbán Viktor néhány hónappal később kezdjen kormányozni.

A politikus leszögezi, hogy markáns politikai fordulatra van szükség. Mint írja, ésszerű határidőn belül le kell zárni a parlamenti ciklust. A hátralévő időben csak és kizárólag a válságkezelő intézkedések támogatására szabad szorítkozniuk a Parlamentben, meg kell állítani "a sodródást és szembe kell nézni saját sorsunkkal" - írta a frakcióvezető-helyettes.

Kitér arra is, hogy nem hisz azokban a párton belül felmerülő elképzelésekben, amelyek egy szövetségi politikában látják a kivezető utat.

A július 4-ei elnökválasztással kapcsolatban azt írta, hogy ő a szeptemberi tisztújítás mellett érvelt, mert először azt kellett volna tisztázni, mi legyen az a politika, amiben egyet tudnak érteni. A képviselő szerint tárgyszerű, racionális elemző vitára van szükségük. Hangot ad annak a véleményének, hogy a feltáró-elemző-értékelő vita nélkül az új vezetőség és a párt is "gyors halálra lenne ítélve".

A markáns politikai fordulat nem antiliberális fordulatot jelent - szögezte le Gusztos Péter. Meg kell erősíteniük elkötelezettségüket mindazon alapelvek mellett, amelyek nélkül a liberalizmus nem létezik, és az eddigieknél átgondoltabban, talán szerényebben, egyúttal állhatatosabban kell őket képviselniük - írta.

A politikus szerint az új elnök erejét biztosító belső kiegyezésre van szükség az SZDSZ-ben. Nehéz, nagy kockázattal járó feladatra vállalkozik, aki a párt elnöke lesz, és nagyon kevés ideje lesz rá. Sokak szerint lehetetlen a feladat, de "az biztos, hogy már megpróbálni is csak bivalyerős felhatalmazással, szilárd belső támogatással, egységes párt élén érdemes" - fogalmazott Gusztos Péter.

Szerinte az új elnöknek lehetőséget kell adni arra, hogy ő jelölje a parlamenti képviselőcsoport vezetőit, és néhány cserét hajtson végre a frakcióban - lehetőséget adva ezzel új, kevésbé ismert politikusoknak -, a jelöltállításban és a választókerületi elnöki rendszerre átállásban pedig vétójogot kell kapnia.

Gusztos Péter a blogbejegyzésben közölte azt is, hogy - "megköszönve minden biztatást, támogatást" - nem indul az elnökválasztáson, de "minden erejével" segíteni fogja az új elnököt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. június 15. 09:36
"markáns politikai fordulatra"? No ez az, amire az zsdsz habitusánál fogva képtelen. Horn Gábort tudnám idézni, amit Gyurcsánynak címzett illuminált állapotában...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását